In+10+dagen+67+besmette+zwijnen+erbij+in+Duitsland
Nieuws
© Twan Wiermans

In 10 dagen 67 besmette zwijnen erbij in Duitsland

Er worden nog steeds besmette zwijnen gevonden in de vier besmette gebieden in Duitsland. Het totale aantal staat tot en met 23 december op 369 met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen.

In de deelstaat Saksen heeft het aantal besmette zwijnen lange tijd op 15 gestaan. Op 22 december is er voor het eerst in ruim drie weken weer een besmet kadaver gevonden.

De meeste besmette zwijnen worden nog steeds gevonden in het eerste kerngebied. Het duidt er mogelijk op dat daar de eerste besmette zwijnen al ruim voor het kadaver werd gevonden, de grens met Polen zijn overgestoken en de besmetting hebben kunnen verspreiden. In de regio Oder-Spree waar twee kerngebieden liggen, zijn nu 217 besmette zwijnen gevonden. Het overgrote deel van de besmette zwijnen komt op naam van het eerste kerngebied. In de regio Spree-Neisse dat ook bij het eerste kerngebied hoort, staat het aantal besmette zwijnen op 28.

In het 60 kilometer noordelijker gelegen besmette gebied in Märkisch Oderland staat de teller op 108 met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen.

Het zoeken naar kadavers gaat ook tijdens de Kerstdagen kennelijk door. Op 27 december zijn er nog 4 besmette zwijnen bij gekomen in de regio Oder-Spree. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen in Duitsland op 373.

Noordelijke besmetting Polen

Voor Duitsland is er weer een risico bij gekomen door de vondst van twee besmette zwijnen vlak bij de grens circa 60 kilometer noordelijker dan het besmette gebied in Märkisch Oderland. Op 17 december is een besmetting met Afrikaanse varkenspest officieel bevestigd bij een wild zwijn dat op 13 december is geschoten en een kadaver dat die dag is gevonden. Deze gevallen van Afrikaanse varkenspest deden zich voor in de stad Czelin, in de regio West-Pommeren. De besmette dieren zijn gevonden in het noordelijke deel van de bufferzone van het besmette gebied in West-Polen. De besmetting is ontdekt als onderdeel van passieve monitoring.

In Polen zijn tot de kerst 3.974 besmette wilde zwijnen gevonden en 103 bedrijven zijn besmet gebleken. Doorgaans betreft het kleine backyardbedrijven, maar ook enkele commerciële en grotere varkensbedrijven hebben het Afrikaanse varkenspestvirus binnengekregen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer