Duitsland+telt+403+besmette+wilde+zwijnen
Nieuws
© iStock

Duitsland telt 403 besmette wilde zwijnen

De Duitse teller van besmette wilde zwijnen staat eind 2020 op 403 besmette dieren. Daarvan werden er 386 vastgesteld in Brandenburg en zeventien in Saksen. Dat totaal werd bereikt honderd dagen nadat het eerste geval van Afrikaanse varkenspest (AVP) officieel werd bevestigd bij onze oosterburen.

Anna Heyer-Stuffer geeft als hoofd van het Brandenburgse AVP-crisisteam aan tevreden te zijn met de maatregelen tot dusver. In Bandenburg werden binnen enkele weken grote delen van het kerngebied afgeschermd. 'In totaal staat er al ruim 300 kilometer permanente afrastering en we krijgen veel hulp van vrijwilligers.'

Witte zone

Om het eerste kerngebied waar Afrikaanse varkenspest is vastgesteld, is de aanleg van de witte zone al klaar. Daar worden de zwijnen al bejaagd en zijn honderd vallen in gebruik om zwijnen te vangen. Het hele witte gebied en daarna de kernzone worden zwijnenvrij gemaakt. Aan de dubbele permanente afrastering rond de twee andere kerngebieden in Brandenburg en het kerngebied in Saksen wordt hard gewerkt.

Ook de afrastering op de grens met Polen vordert gestaag. Van de 270 kilometer hek die bij Brandenburg moet worden geplaatst, is inmiddels ruim 130 kilometer gerealiseerd. Deelstaten Mecklenburg-Vorpommeren en Saksen hebben hun vaste hekwerken op de Poolse grens al klaar.

Het zoeken naar kadavers gaat in Duitsland door. Op 4 en 5 januari zijn er in het kerngebied in Märkisch Oderland twaalf gevonden. Waarmee het totaal in Duitsland op 415 komt. Alle besmette zwijnen worden binnen de kerngebieden gevonden.

Polen zoeken flink

Ook in Polen heeft men in december kennelijk nog flink gezocht naar besmette zwijnen. Het aantal meldingen is daar in korte tijd opgelopen naar 4.078. Opvallend is dat er vlakbij de plek van de AVP-uitbraak in de Duitse deelstaat Saksen in twee weken tijd in Polen 48 besmette zwijnen zijn gevonden.

In Polen zijn daardoor in 2020 de meeste besmette zwijnen gevonden van heel Europa. En daarnaast telt het land 103 uitbraken bij gehouden varkens. Hongarije telde in 2020 4.001 uitbraken volgens het Europese meldingssysteem ADNS. In heel Europa is het aantal AVP-uitbraken bij zwijnen in 2020 bijna twee keer zo hoog dan in 2019.

Bij gehouden varkens zijn er 1.240 uitbraken, dat is veel minder dan de 1.908 uitbraken van 2019. Reden daarvoor is dat er in Roemenië veel minder uitbraken waren, maar nog steeds spant dat land de kroon met 1.053 uitbraken in 2020 tegen 1.724 in 2019.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer