Varkenspest+ten+westen+van+Berlijn
Nieuws
© iStock

Varkenspest ten westen van Berlijn

Ten zuidwesten van Berlijn is een kadaver van een wild zwijn gevonden dat waarschijnlijk is besmet met Afrikaanse varkenspest (AVP). Dat meldt Topagrar op basis van een mededeling van het laboratorium van de deelstaat Brandenburg op donderdagavond 7 januari.

De bevestiging van de besmetting met AVP door het nationale referentielaboratorium van het Friedrich Loeffler Institut volgt waarschijnlijk zaterdag 9 januari. Anna Heyer-Stuffer, het hoofd van het Brandenburgse AVP-crisisteam, heeft aangegeven dat er direct maatregelen worden getroffen zodra de besmetting is bevestigd: instellen van een kernrisico- en bufferzone en een tijdelijke omheining.

De vondst van het kadaver op de grens met Berlijn-Spandau is een flinke tegenslag. Het ligt op grote afstand van de andere kerngebieden. Daarnaast leeft er rond en in Berlijn een groot aantal wilde zwijnen. Dat komt ook omdat er normaal gesproken niet overal op die zwijnen gejaagd mag worden.

Biosecurity maatregelen

Varkenshouders zijn opgeroepen om nogmaals goed naar alle biosecurity maatregelen te kijken en te zorgen dat er geen contact mogelijk is tussen wilde zwijnen en de varkens. De bevolking wordt gevraagd zich aan de maatregelen te houden.


Geen etensresten weggooien, zeker niet als daar salami of rauwe ham in zit. Geen wilde zwijnen voeren. Geen vlees of vleeswaren meenemen uit landen waar de Afrikaanse varkenspest heerst bij gehouden varkens. Honden niet los laten lopen in de natuur.

Niet alleen kadavers

Tot en met 8 januari was het aantal besmette wilde zwijnen opgelopen naar 480, waarvan 463 in Brandenburg en zeventien in Saksen. Er zijn aardig wat besmettingen bijgekomen. Het betreft niet alleen kadavers, maar ook zwijnen die gevangen of geschoten zijn in de witte zone rond het eerste kerngebied. Tot nu toe werden alle besmette zwijnen gevonden in de vier kerngebieden. Wordt de vondst dichtbij Berlijn bevestigd, dan maakt dat de aanpak van de Afrikaanse varkenspest een stuk lastiger.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer