Minder+ziekteverwerkers+met+juiste+zuurgraad+speenvoer
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Minder ziekteverwerkers met juiste zuurgraad speenvoer

Een juiste zuurgraad van het speenvoer verkleint de kans dat ziekteverwekkers de darmen bereiken. Dat stelt onderzoeker Franceso Molist bij Schothorst Feed Research.

Een speenvoerrantsoen met een zuurbindend vermogen lager dan 250 tot 300 milli-equivalent per kilo, zorgt ervoor dat de zuurgraad (pH) in de maag voldoende laag is. Die juiste pH-waarde wekt als een natuurlijke barrière.

Bij het spenen kan een combinatie van een lage aanmaak van zuren en de opname van grote hoeveelheden voer met onregelmatige tussenpozen zich vertalen in een verhoogde pH. Een hoog zuurbindend vermogen van het voer helpt de pH nog verder te verhogen.

Diarree veroorzaken

De verhoogde pH in de maag na het spenen resulteert in een verminderde vertering van voer, dat vervolgens in de achterste darm wordt gefermenteerd en diarree kan veroorzaken. Door een hoge pH in de maag kunnen ziekteverwekkers ook overleven en krijgen ze meer kans om het spijsverteringskanaal te koloniseren.

De pH kan worden gestuurd door het zuurbindend vermogen van het voer. Dat wordt gewoonlijk gemeten als het milli-equivalent zuur dat nodig is om de pH naar het gewenste niveau te brengen, meestal een pH van 4.

Minerale bronnen

Het zuurbindend vermogen kan worden gemanipuleerd door verschillende factoren, zoals het ruwe eiwitniveau van het voer of de eiwitbronnen. Maar ook door de minerale bronnen en niveaus of de toevoeging van organische zuren. Bovendien kunnen de fysisch-chemische eigenschappen van het voer ook de maagretentie beïnvloeden en dus ook een effect hebben op het zuurbindend vermogen.

Een voldoende lage pH in de maag van de biggen heeft ook een positief effect op de eiwitvertering. Het vermindert ook de mate van lediging van de maag, wat ook een positief effect heeft op de verteerbaarheid van het voer.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer