Aanbod+biggen+en+vleesvarkens+zakt+structureel
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Aanbod biggen en vleesvarkens zakt structureel

Het aanbod van biggen zal in februari 2021 met minimaal 25.000 dieren zijn gedaald. Drie maanden erna is eenzelfde structurele verlaging bij het aanbod van vleesvarkens een feit. Dat verwacht de POV op basis van cijfers uit de Productiemonitor Varkenshouderij.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) lanceerde eind november de Productiemonitor Varkenshouderij die het aanbod van Nederlandse biggen en vleesvarkens maandelijks voorspelt. Dat is een vernuftig staaltje rekenkunst waarin statistische- en werkelijke productiedata van de professionele varkenshouderij samenkomen.

Volgens vice-voorzitter van de POV Eric Stiphout zijn er in februari altijd minder verkoopbare biggen. Dat is volgens hem een jaarlijks terugkerende fenomeen door de verminderde vruchtbaarheid in in het najaar. Maar daar komt nu het structurele dalende effect van de warme sanering overheen. Varkenshouders die deelnemen aan die regeling zijn momenteel bezig om hun stallen leeg te draaien.

Zeugenkrimp ook in Duitsland

De POV constateert dat het aantal zeugen in Duitsland ook flink aan het krimpen is. Het lagere aanbod van biggen zal naar verwachting een gunstig effect op de biggenprijs hebben. Daarbij gaat de POV ervan uit dat de problemen met Covid 19 kleiner worden en de situatie in Noord-West Europa ten aanzien van de Afrikaanse Varkenspest (AVP) niet verslechtert. Dan is het marktperspectief in het voorjaar en in de zomer van 2021 een stuk beter. De onderhandelingspositie van de varkenshouder wordt dan volgens de POV sterker.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer