Stan+Quinten%3A+%27Wij+willen+klaar+zijn+voor+de+toekomst%27
Achtergrond
© Varkens Archief

Stan Quinten: 'Wij willen klaar zijn voor de toekomst'

Vleesbedrijf Van Loon Group werkt sinds 1 oktober met een nieuw ketenconcept: Varken op z'n best. 'Wij willen klaar zijn op de toekomst', zegt commercieel directeur Stan Quinten van Best Star Meat, dat bij de Van Loon Group hoort.

Waarom dit ketenconcept?

'Wij willen klaar zijn voor de toekomst. De keten transparant, duurzaam en stuurbaar maken. Met Varken op z'n best schakelen we vooruit en doen we een grotere inspanning om tot een betere kwaliteit vlees te komen dat duurzamer en diervriendelijker is geproduceerd. De drie pijlers onder ons concept zijn kwaliteitsmanagement, duurzaamheid en keteninformatiesysteem.'

Wie zijn de ketenpartners?

'Onze ketenpartners zijn voerleveranciers AgruniekRijnvallei en De Heus Voeders, dierenartsenpraktijken De Varkenspraktijk en AdVee dierenartsen en fokkerijorganisaties PIC en Topigs Norsvin. Van onze boeren die meedoen, weten wij precies wat zij qua genetica in de stal hebben.'

Hoeveel varkenshouders doen er mee?

'De pilot is gestart met zestien varkenshouders, maar we rollen Varken op z'n best binnen een jaar uit naar al onze ruim 160 leveranciers. De voorbereiding van ons ketenconcept loopt al twee jaar en we hebben onze leveranciers daarin meegenomen. Onze deelnemers, zowel brij- als droogvoerboeren, zijn enthousiast, maar niet iedereen gaat mee in het concept.

Wij gaan voor constante kwaliteit en doen dat met boeren die trots zijn op hun bedrijf en de keten

Stan Quinten, commercieel directeur Best Star Meat

'Onze varkenshouders werken met vaste genetica, bijbehorende voerplannen en een maximale focus op hygiënemanagement. Gezonde varkens groeien beter, hebben minder voer nodig en de sterfte is significant lager. Aanpassingen in voer en mestverwerking kunnen snel worden doorgevoerd. Wij denken hiermee de CO2-footprint te kunnen verlagen tot wel 50 procent.'

Wat levert meedoen varkenshouders op?

'Meedoen levert een extra premie op boven op de Beter Leven-toeslag. Leveranciers met de gezondheidsaanpak HyCare op hun bedrijf krijgen daaroverheen nog eens een toeslag van 50 cent per varken extra. Wij zijn in 2019 een samenwerking met HyCare-leverancier MS Schippers aangegaan en wij promoten de aanpak, maar willen niet aan alle knoppen tegelijk draaien.

'Het klopt dat er op dit moment veel discussie is over de Beter Leven-notering die met de weeknotering meebeweegt. Het liefst hadden wij voor onze leveranciers een meer vaste prijs gezet. Maar dat kan in onze optiek alleen wanneer dat sectorbreed voor alle Beter Leven-varkenshouders realiteit wordt. Daar lijkt het wel naartoe te bewegen, maar zover is het nog niet.'

En verder?

'Meedoen levert ook meer inzicht op in alle relevante data. Dat geldt voor onze leveranciers, maar ook voor de ketenpartners. De varkenshouder wordt proactief ondersteund door het Varkens Advies Team. Door maximale samenwerking tussen ketenpartners verbetert de varkenshouder zijn rendement.

'Ons varkensvlees gaat naar verschillende supermarkten, de foodservice en industrie. Wij gaan voor constante kwaliteit en doen dat met boeren die trots zijn op hun bedrijf en de keten.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer