Prijzenmonitor+varkensvlees+brengt+prijzen+in+keten+in+beeld
Nieuws
© Twan Wiermans

Prijzenmonitor varkensvlees brengt prijzen in keten in beeld

De prijzenmonitor varkensvlees van Connecting Agri & Food brengt de betaalde prijzen van de verschillende schakels in de varkensvleesketen per kwartaal na afloop in beeld. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen vers vlees en vleeswaren.

De bijgewerkte prijzen worden telkens op de website van Connecting Agri & Food gepubliceerd. De monitor geeft vier prijzen weer. De prijs af boerderij betreft de prijs die de varkenshouder ontvangt per kilo slachtgewicht. Bij de gewogen gemiddelde prijs van de onderdelen gaat het onder andere om ham, rib, nek, schouder, middel en buik. Het betreft alleen binnenlandse afzet.

Verder worden de inkoopprijs voor de supermarkt vermeld en de consumentenprijs. Deze laatste twee prijzen zijn gebaseerd op bijna 1.200 producten met een EAN-code in de schappen met vers vlees en vleeswaren, waarvan ruim 500 producten geheel of gedeeltelijk varkensvlees bevatten. Er wordt gekeken naar de prijzen in één supermarkt.

Prijzenmonitor vers vlees.
Prijzenmonitor vers vlees. © Connecting Agri en Food

Connecting Agri & Food is geruime tijd bezig geweest met de ontwikkeling, zegt directeur Gé Backus. 'Er is steeds meer behoefte aan transparantie en belangstelling in prijssystemen, hebben wij gemerkt. Niet alleen bij varkenshouders, maar ook bij andere schakels in de keten. Daar voorziet deze monitor in.'

Fluctueren

Volgens de directeur fluctueren de prijzen in de supermarkt erg. 'Daarom is het belangrijk dat we de prijzen van veel producten hebben. Dat geeft een betrouwbaarder beeld. Want de prijs van alleen varkenshaas bijvoorbeeld kan op winkelniveau erg veranderlijk zijn, bijvoorbeeld onder invloed van acties.'

In absolute zin zijn de schommelingen van de consumentenprijs groter dan de prijs die de varkenshouder ontvangt. De consumentenprijs schommelde in deze periode tussen de 8 en 10 euro en de prijs af boerderij tussen de 1,30 en 1,80 euro. Maar relatief gezien zijn deze fluctuaties op boerderijniveau veel groter.

© Connecting Agri en Food

Mensen die op de hoogte willen blijven van de prijzenmonitor, kunnen zich inschrijven bij Connecting Agri & Food, zodat ze een alert ontvangen als de nieuwe prijzenmonitor op de website van Connecting Agri & Food beschikbaar is.

Grondstoffenmarkt

Eerder dit najaar presenteerde het advies- en onderzoeksbureau ook al een systeem om de voerprijzen te monitoren. Daarmee is het mogelijk om dicht bij de prijzen op de grondstoffenmarkt te blijven, omdat die nogal sterk kunnen fluctueren. Op basis van de termijnmarkt worden prijscorrecties van voer voor zowel zeugen-, biggen- als vleesvarkensvoer berekend. Hiermee wordt het voor varkenshouders en partijen verderop in de keten mogelijk om nauwkeuriger prijsafspraken te maken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer