Lekker+varkensvlees+heeft+toekomst
Blog
© Studio Van Assendelft

Lekker varkensvlees heeft toekomst

De varkenshouderij en andere veesectoren komen op allerlei manieren bijna dagelijks in het nieuws. De Partij van de Dieren wil huizen in plaats van dieren op het platteland. D66 wil het liefst alle intensief gehouden vee het land uit vanwege het risico op ziektes als corona. De VVD ziet toekomst in kweekvlees en verwacht dat dat een oplossing is voor varkenshouders.

Hoogleraar en directeur Rob de Wijk van het Centrum voor Strategische studies bestempelt de Nederlandse agrosector juist als strategisch middel tegen China. Krimp is volgens hem juist een risico. Waarbij hij stelt dat het totale agrocomplex in Nederland goed is voor 750.000 banen en jaarlijks 140 miljard euro waard is.

Weet u nog waar het naar toe gaat? Als je het mij vraagt, zijn er genoeg opties. Om te beginnen is de landbouw een van de weinige sectoren waar ook echt waarde wordt toegevoegd. Van eenvoudige grondstoffen wordt met veel inzet en arbeid en tegen zo laag mogelijke kosten een waardevol eindproduct gemaakt. Een product waaraan de verwerkende keten ook weer kan verdienen.

Daarbij is de varkenssector al een heel eind op de circulaire weg naar de toekomst. De uitstoot van stikstof is al flink beperkt en met de technieken die momenteel in ontwikkeling zijn, gaan we ook geur, stof en methaan beperken. Waarbij methaan een bron is van groene energie.

Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om het eindproduct. Lekker veelzijdig varkensvlees met voor ieder wat wils: een mals varkenshaasje, spek om uit te bakken, spareribs en schouders voor slow cooking. En de specifieke producten als pootjes en oren waar vooral de Aziatische markt naar snakt. Dat doet niemand de sector na en het zal met kweekvlees ook niet zomaar na te bootsten zijn.

Kortom, er is zeker een toekomst voor varkens in Nederland. Waarbij het wel van belang is dat er een betere verdeling komt van de opbrengst in de hele keten, zodat de varkenshouder die aan de basis staat ook een fatsoenlijke boterham verdient.

John Lamers
Redactie Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer