Vaccineren+in+huid+beschermt+big+beter+tegen+PRRS
Achtergrond
© Hipra

Vaccineren in huid beschermt big beter tegen PRRS

Bij vaccineren in de huid komt het vaccin direct bij de immuuncellen die de productie van antistoffen opstarten. Daardoor is het effect groot en zijn biggen beter beschermd. Tegelijk is er minder risico op overdracht van andere ziekten en werkt het snel en gemakkelijk.

De voordelen van vaccineren in de huid, intradermaal, zijn volgens dierenarts Joel Miranda Alvarez van Hipra duidelijk. Hij vertelde er uitgebreid over tijdens een webinar. In de huid zitten dendritische cellen. Die bieden het vaccin aan het immuunsysteem aan dat vervolgens start met de productie van antistoffen. Bij vaccineren in de spier moet het vaccin eerst via het bloed naar de speciale cellen toe. Een langere weg dus.

Onderzoek toont aan dat bij vaccineren in de huid met Unistrain PRRS de immuunreactie minimaal gelijk of beter is dan bij vaccineren in de spier. Vooral de cellulaire immuniteit is beter. Dat zijn speciale afweercellen die het PRRS-virus aanpakken, zodat het niet meer in de cellen van het dier binnen kan dringen om zich te vermeerderen.

Praktische voordelen

Daarnaast heeft vaccineren in de huid belangrijke praktische voordelen. Zo is er nauwelijks kans op overdracht van andere ziektekiemen. Een experiment heeft dit aangetoond. Daarbij werden biggen gevaccineerd tegen mycoplasma met ofwel een naald of met een Acushot, een naadloos injectiesysteem dat eerder bij een groep met PRRS-besmette biggen was gebruikt.

Eén bloeddruppel kan drie biggen besmetten met PRRS

Bij het gebruik van de naald werd een PRRS-besmetting overgebracht naar alle proefdieren. Bij gebruik van de Acushot bleef 75 procent van de dieren vrij van PRRS. De Acushot werkt zonder naald en brengt de dosis door de huid aan. Daarbij kan er wat bloed vrijkomen. Bloed brengt een PRRS-besmetting gemakkelijk over. In één bloeddruppel zitten voldoende PRRS-virusdeeltjes om drie biggen te besmetten.

Het risico op overdracht van ziektekiemen zal bij gebruik van de Hipradermic dan ook nog veel kleiner zijn. De Hipradermic brengt een veel kleinere dosis in de huid. De kans dat er bloed vrijkomt, is klein.

Gemakkelijker en sneller

Naaldloos werken heeft nog meer praktische voordelen. Het werkt gemakkelijker en sneller. Naalden wisselen is niet nodig. Fouten met een verkeerde naaldlengte of schuine plaatsing van de naald zijn met een naaldloos apparaat niet mogelijk.

De juiste toedieningsplaats blijft wel belangrijk. Dat wordt bij de overstap naar de Hipradermic dan ook goed gedemonstreerd. Met een infraroodcamera is vervolgens goed zichtbaar te maken dat het vaccin op de goede plek terecht is gekomen.

450 dieren per uur

Een ander voordeel is de snelheid van werken. Gemiddeld is het haalbaar om 450 dieren in een uur te vaccineren. De software in de Hipradermic legt deze gegevens ook vast en is via een app op de smartphone uit te lezen. Daardoor is er altijd zekerheid dat het vaccineren snel en goed gebeurt.

Onderzoek toont verder aan dat de varkens veel minder last hebben van het intradermaal vaccineren. Maar 10 procent van de biggen toonde een vluchtreactie tegenover ruim 50 procent bij vaccineren met de naald. Ook maakten de varkens bij een naald veel meer geluid.

Bronnen:
Martelli et al 2009 – Vaccine 27 (2009) 3788-37-99
Madapong et al 2020 – Veterinary Microbiology 244 (2020) 108655
Baker et al 2012 – J Swine Health Prod;20(3):123-128

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer