PRRS%2Dprijs+voor+bron%2D+en+verspreidingsonderzoek
Nieuws
© Varkensartsen

PRRS-prijs voor bron- en verspreidingsonderzoek

Meer inzicht krijgen in het ontstaan, het voorkomen en de verspreiding van gecombineerde PRRS-virussen onder Europese varkensbedrijven. R&D-onderzoeker Erhard van der Vries bij Royal GD won met dit onderzoeksvoorstel de Europese PRRS Research Award 2020.

Het PRRS-virus vormt in de varkenssector nog steeds een grote uitdaging en kostenpost. Steeds vaker worden er op varkensbedrijven PRRS-virusstammen aangetroffen die deels op een veldstam en deels op een vaccinstam lijken. Dat bleek uit onderzoek van Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in 2018. De identiteit en bron van het virus zijn hierdoor moeilijker te achterhalen.

Hoofdonderzoeker Van der Vries wil de genetische code van PRRS-virussen volledig in kaart brengen. 'Er wordt nu alleen nog maar gekeken naar een klein stukje van dit virus. Door naar het hele virus te kijken, kan een betrouwbaarder beeld worden gegeven van de identiteit en bron. Er kan beter onderscheid worden gemaakt tussen een veldstam en een vaccinstam. De veehouder kan hierdoor beter worden geadviseerd en daarmee verbetert het bedrijfsmanagement op het gebied van PRRS.'

Recombinatie

Het onderzoek, met de titel 'PRRSV1 genetic recombination in swine herds: An emerging risk or hype', is gericht op de verspreiding van PRRS-stammen onder varkensbedrijven in Nederland en Oost-Europa. De rol van recombinante PRRS-virusstammen staat hierbij centraal.

Recombinatie kan ontstaan als er verschillende PRRS-virusstammen tegelijkertijd in het varken aanwezig zijn. Deze veld- en/of vaccinstammen gaan samen, waardoor er een nieuwe PRRS-virusstam ontstaat. Met het onderzoek willen de onderzoekers inzicht krijgen in de maatregelen die nodig zijn om verspreiding van PRRS binnen het bedrijf te voorkomen.

Het onderzoek voert Van der Vries uit met drie andere onderzoekers en in samenwerking met een onderzoeker van de universiteit van Warschau.

Innovatief onderzoek stimuleren

Met het Europese PRRS Research Award reikt Boehringer Ingelheim jaarlijks 25.000 euro uit aan drie winnende onderzoeksvoorstellen. Hiermee wil het bedrijf innovatief onderzoek naar PRRS stimuleren en interactie en uitwisseling tussen varkensonderzoekers en dierenartsen aanmoedigen.

De andere twee winnaars zijn Ramis Vidal en Pia Heiselberg. Vidal gaat de impact onderzoeken van de bioveiligheid en het management op de PRRS-status en de economische winst van varkensbedrijven. Heiselberg gaat onderzoek doen naar de impact van speenprocedures op het PRRS-virus in de kraamstal.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  85 %
Meer weer