Spenen+en+PRRS+hebben+effect+op+resistentie
Nieuws
© Varkens Archief

Spenen en PRRS hebben effect op resistentie

Resistentie van bacteriële ziekteverwekkers tegen antibiotica is niet alleen het gevolg van antibioticagebruik. Eerste resultaten van een groot onderzoek in de Verenigde Staten laten zien dat ook het spenen van biggen effect heeft, net als een PRRS-besmetting.

Het onderzoek naar resistentie wordt ondersteund door de National Pork Board. Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota en Pipestone Veterinary Services voeren het uit.

Het doel is het verband te laten zien tussen het gebruik van antibiotica en andere omgevingsfactoren die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van resistentie. Die omgevingsfactoren, zoals voeding, het spenen van de biggen, mengen en transport, hebben volgens de onderzoekers zeker een effect op het al dan niet voorkomen van resistentiegenen. Antibioticagebruik is niet de enige oorzaak.

Bij het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen alle bacteriën in de darm die samen het microbioom vormen en de aanwezigheid van verschillende resistentiegenen. Die noemen de onderzoekers het resistoom. Ze volgen de biggen vanaf de geboorte tot en met de slachterij en nemen daarbij heel regelmatig mestmonsters om het microbioom en resistoom te bepalen. Voor het onderzoek wordt daarbij ook specifiek gekeken naar het effect van de omgevingsfactoren, een besmetting met PRRS en vervolgens de behandeling met antibiotica.

Spenen heeft flink effect op resistentie

Het onderzoek loopt nog, maar de eerste resultaten zijn al belangrijk genoeg om te melden. Het spenen van de biggen gecombineerd met transport en mengen is een flink stressmoment voor de biggen. Dat heeft ook effect op het microbioom en resistoom die hierdoor flink veranderen. Met andere woorden: zonder dat er antibiotica worden gebruikt, krijgen bepaalde resistentiegenen toch de overhand.

Datzelfde constateren de onderzoekers bij een PRRS-besmetting. Ze hebben direct na die besmetting monsters genomen en zien veranderingen in het microbioom en resistoom. De monsters zijn genomen voordat er antibiotica werden ingezet. Dus een besmetting met het PRRS-virus heeft gevolgen voor de resistentie van bacteriën.

Het onderzoek gaat nu verder. Doel is om uit te vinden hoe het microbioom positief is te beïnvloeden en hoe de ontwikkeling van resistentie juist wordt gestopt. Niet alleen door minder antibiotica te gebruiken, maar ook door de omgevingsfactoren positief in te zetten.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer