Oprekken+Duits+AVP%2Dkerngebied+nodig
Nieuws
© Varkens Archief

Oprekken Duits AVP-kerngebied nodig

Een aan Afrikaanse varkenspest gestorven wild zwijn is aangetroffen buiten het eerst ingestelde kerngebied in Duitsland. Er komt daarom een nieuw kerngebied bij. De hoop dat de besmettingen beperkt zouden blijven tot de eerste twee kerngebieden komt daarmee op losse schroeven te staan.

Het nieuwe besmettingsgeval is aangetgroffen ongeveer 25 kilometer ten westen van het kerngebied bij Neuzelle. Daar werd op 10 september het eerste kadaver van een besmet wild zwijn gevonden. Door de nieuwe vondst moeten de riscicozones en bufferzones flink worden uitgebried.
Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) maakte 30 oktober bekend dat Afrikaanse varkenspest (AVP) is gevonden bij elf wilde zwijnen. Tien hiervan zijn gevonden in het eerste kerngebied bij Neuzelle. Daar zijn in totaal nu 106 besmette zwijnen op twee hotspots gevonden. In het tweede kerngebied 60 kilometer noordelijker zijn 7 besmette zwijnen gevonden.

Meteen anticiperen

Het AVP-crisisteam van de deelstaat Brandenburg anticipeert meteen op deze nieuwe situatie. Het nieuwe kerngebied krijgt nu eerst een tijdleijk hekwerk en later een permanent hekwerk. Er wordt bij de nieuwe vindplek nu met hulp van het leger intensief gezocht naar meer besmette kadavers of dieren. Dat gebeurt mede omdat het volgens Rundfunk Berlin-Brandenburg zou gaan om een big. Verwacht wordt dat de zeug en andere biggen ook besmet zullen zijn.
Dat deze vondst zo ver buiten het eerste kerngebied ligt is een tegenvaller. Het hekwerk rondom de witte zone rond dat eerste kerngebied is al vergevorderd. Dat zal nu aangepast moeten worden of er moet een nieuwe witte zone rondom het nieuwe kerngebied moeten komen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer