Druk+op+Duitse+varkenshouderij+neemt+toe
Nieuws
© Varkens Archief

Druk op Duitse varkenshouderij neemt toe

Maatschappelijk ligt de varkenshouderij in Duitsland al lange tijd onder druk. Het inspelen op nieuwe eisen aan het dierenwelzijn maakt het voor varkenshouders op termijn lastiger. Maar de huidige coronacrisis, slechte prijzen en groeiende onzekerheid over de effecten van Afrikaanse varkenspest zetten fors extra druk op de varkenssector.

Tot dit voorjaar compenseerden de goede opbrengstprijzen voor vooral zeugenhouders de zware tijden die in het verschiet liggen. Nu staan de vermeerderingsbedrijven onder enorme financiële druk vanwege de extreem lage biggenprijzen. Dit zorgt volgens Duitse experts voor structurele veranderingen in de sector gezien de investeringen die er voor veel varkenshouders aan zitten te komen.

De ongelijke verdeling van de varkens- en varkensbedrijven over het land worden bestempeld als een probleem. Wil een varkenshouder in een gebied met veel varkensbedrijven een buitenklimaatstal bouwen, dan loopt hij al snel tegen grenzen aan van de emissiewetgeving. Experts hoopten dat varkenshouders door lange periodes met hoge prijzen voldoende spek op de ribben zouden opbouwen om hun bedrijf te verplaatsen naar streken waar ontwikkelruimte er wel is. Een betere spreiding van de varkensstapel over het land zou ook de mestafzet makkelijker maken.

Landelijk beter verdelen

Ook wordt er geopperd om geld te investeren in het stopzetten van varkensbedrijven in concentratiegebieden zoals het Münsterland en de Weser-Ems-regio. Ondernemers in deze hotspots van de varkenshouderij staan voor grote uitdagingen gezien de veranderingen op het gebied van dierenwelzijn. Een van de belangrijkste veranderingen voor zeugenhouders is het aan banden leggen van het gebruik van boxen na spenen en het op lange termijn overschakelen naar vrijloopkraamhokken.

Experts constateren dat het ontbreekt het aan een structuurplan voor de gewenste ontwikkelingsrichting van de Duitse varkenshouderij. Zoiets zou houvast geven in deze onzekere tijden, zeker nu ook het effect van Afrikaanse varkenspest erbij is gekomen.

Huidige situatie knellend

Bij vleesvarkenshouders dreigen de stallen uit hun voegen te barsten. Volgens de belangenorganisatie van Duitse varkenshouders ISN liggen er nu 400.000 slachtrijpe varkens in de stallen die niet tijdig naar de slachterij kunnen. Door coronamaatregelen loopt het slachtproces forse vertraging op.

Dat de situatie op veel varkensbedrijven niet uit de hand loopt, is te danken aan het op grote schaal deelnemen aan het dierenwelzijnsinitiatief. Het 10 procent meer ruimte per dier beschikbaar hebben dan wettelijk verplicht is, zorgt voor een buffer. Desondanks komen steeds meer varkenshouders in de problemen en moeten ze gebruik maken van noodhuisvesting.

Economische druk

De economische druk op de varkenshouders neemt toe. Sinds het begin van de coronacrisis in maart is de prijs voor slachtvarkens in Duitsland met 41 procent gedaald tot 1,27 euro per kilo geslacht gewicht. Zeugenhouders worden nog harder in hun portemonnee getroffen. In maart ontvingen ze ruim 80 euro per big van 28 kilo en nu is dat slechts 27 euro per big, meldt Fleischwirtschaft.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer