Veghel+heeft+varkenswinkel+primeur
Nieuws
© Quinten van Ooijen

Veghel heeft varkenswinkel primeur

Nieuwsgierige bezoekers neuzen rond in de ‘varkenskast’ en keuren de goedgevulde vitrines met varkensvleesproducten. Kinderen bekijken varkensspeeltjes of staan bijna te kwijlen voor de kleurrijke snoeppotten. Familie Berkvens opende op 1 oktober de deuren van de eerste honderd procent varkenswinkel in Veghel.

In het ‘alles van het varken-winkeltje’ Oijnk! in centrum Veghel konden klanten op die druilige middag voor het eerst terecht. Maar ze stapten wel meteen een vrolijke varkenswereld binnen. Twee grote roze ballon-varkens sierden de winkelingang. Miriam, Marcel en hun drie dochters stonden klaar om elke bezoeker te verwelkomen, te helpen om weetjes te vertellen over het varken.
In de winkel is van alles te zien en te beleven. Bezoekers neuzen verrast rond in de ‘varkenskast’. Worden in werkhandschoenen ook varkens verwerkt, vraagt een bezoeker. ‘Ja, het leer is gemaakt van varkenshuid’, antwoordt Marcel met verstand van varkensweetjes. ‘En in kwasten en borstels worden varkensharen verwerkt. Alleen komen die van varkens in China.’ In de volle breedte komen onderdelen van het varken aan de orde. Er is krokant gebakken spek te koop. In de kaarsen is varkensbloed verwerkt. In porseleinen kopjes en in kunstwerkjes van keramiek zitten varkensbotten en varkensharen worden ook verwerkt in lijm.

Alles ademt varken

De stellage in het midden van de winkel bevat veel leuke hebbedingetjes. Van sleutelhangers tot kleurpotloden en spelletjes; alles is gerelateerd aan het varken. Voor de zoetekauw is er ook genoeg lekkers te vinden zoals spekjes, chocolaatjes in varkensvorm en -kleur, biggetjes en dropjes. De koelvrieskasten zijn gevuld met worsten, paté, schnitzels et cetera.
Een aparte verschijning op de winkelschappen is het GierBier. 'Gezuiverd water uit de verwerking van varkensmest wordt benut voor het brouwproces. De verkoop van dat speciaalbier met een verhaal loopt als een speer’, zegt Miriam terwijl ze een klant helpt bij het afrekenen. ‘Vanwege de coronamaatregelen en haar voorbeeldfunctie als gedeputeerde heeft Elies Lemkes-Straver haar winkelbezoek afgezegd. Jammer dat ze deze feestelijke dag niet aanwezig kan zijn, maar ze heeft toegezegd op een later moment toch een keer binnen te wippen.’

Tevreden klant verlaat de eerste 100 procent varkenswinkel van Nederland.
Tevreden klant verlaat de eerste 100 procent varkenswinkel van Nederland. © Jos Thelosen

Sectorsteun

Waar familie Berkvens ook op hoopt, is steun vanuit de sector. ‘Als bedrijven of varkenshouders een pakketje willen schenken, kunnen ze ook door ons leuke varkenspakketjes samen laten stellen’, zeggen de ondernemers. ‘Laten zien dat je trots bent op je varkens en de producten die eruit voortkomen. En samen maken we zo extra promotie voor onze mooie sector.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer