Opnieuw+discussie+over+QS%2Dcastratie%2Deisen
Nieuws
© Animal-health-online.de

Opnieuw discussie over QS-castratie-eisen

De discussie over de vraag of alle buitenlandse leveranciers van vleesvarkens en biggen moeten gaan voldoen aan Duitse QS-castratie-eisen, is weer flink opgelaaid. QS voert de druk op buitenlandse leveranciers op om ook te voldoen aan de eisen waaraan Duitse varkenshouders moeten voldoen. QS gaat de mogelijkheden daartoe onderzoeken.

Eind vorige week kondigde QS aan dat ze de mogelijkheden gaat onderzoeken om castratie-eisen te uniformeren voor alle varkenshouders. Duitse varkenshouders die leveren in het kwaliteitssysteem QS, moeten bij castratie volledige verdoving met isofluraan en napijnbestrijding toepassen.

Dat is duurder dan dat varkenshouders in andere landen aan euro's per behandeling kwijt zijn, als ze in hun land toegestane methodes toepassen. Napijnbestrijding naast CO2-verdoving zoals in Nederland is toegestaan, zou dan niet meer volstaan om binnen QS varkens te mogen leveren. Hetzelfde geldt voor Deense varkenshouders die werken met lokale anesthesie.

Argumenten tegen

Volgens Deens onderzoek heeft algehele verdoving met isofluraan een aantal bijwerkingen. In het belang van dierenwelzijn is die verdovingsmethode in Denemarken daarom altijd afgeraden. Met die gegevens verwachten de Denen de discussie met gedegen argumenten aan te kunnen gaan met QS.

Ook Nederland mag hopen op een verstandige oplossing.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer