Bestrijden+napijn+bij+castratie+verplicht
Nieuws
© Varkens Archief

Bestrijden napijn bij castratie verplicht

Alle varkenshouders die hun beerbiggen castreren, zijn vanaf woensdag verplicht napijnbestrijding toe te passen. Die voorwaarde komt boven op de verplichting van verdoving bij die ingreep. Vanaf 1 juli gaan de IKB's daarop controleren.

De pijnstilling na het castreren was voor varkenshouders die deelnemen aan de Duitse evenknie van IKB, het QS-systeem, is al sinds 1 juli 2019 verplicht. In Nederland zijn op dit moment voor zover bekend twee diergeneesmiddelen geregistreerd voor het gebruik als napijnbestrijding bij biggen: Novem 5 en Melovem 5 mg/ml. Een eenmalige injectie, voorafgaand aan het castreren, zorgt voor pijnstilling en is koorts- en ontstekingsremmend. De genoemde en eventuele andere toegestane/hiervoor geregistreerde middelen zijn via de dierenarts verkrijgbaar.

In Europa is afgesproken om te stoppen met het castreren van mannelijke biggen door varkenshouders. Op dit moment geldt een overgangstermijn en mogen biggen nog wel worden gecastreerd, mits hierbij pijnbestrijding wordt toegepast. De napijnbestrijding staat los van de gasverdoving die tijdens het castreren moet worden toegepast. De voorschriften hiervoor staan in de modules verdoofd castreren van IKB Varken en IKB Nederland Varkens.

Goede registratie

Bij de jaarlijkse IKB-controle wordt gecontroleerd op de uitvoering van de napijnbestrijding. Dit gebeurt via de logboekformulieren van de dierenarts. De hoeveelheid afgenomen specifieke napijnbestrijders bij biggen moet overeenkomen met het aantal gecastreerde dieren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer