QS+geeft+Duitse+varkenshouders+uitleg
Nieuws
© Animal-health-online.de

QS geeft Duitse varkenshouders uitleg

Het Duitse kwaliteitssysteem QS kampt met een dilemma wat betreft castratie-eisen. Duitse varkenshouders hebben de keuze uit drie alternatieven, maar het onder verdoving castreren per 1 januari 2021 moet wel gebeuren met isofluraan.

Deze verdovingsmethode is duurder en zet ze op kostenachterstand ten opzichte van geïmporteerde varkens. In een verklaring geeft QS tekst en uitleg. Buitenlandse zeugenbedrijven leveren minimaal 20 procent van alle in Duitsland opgelegde biggen bij Duitse vleesvarkenshouders.

Zouden deze biggen en de circa 3,5 miljoen geïmporteerde vleesvarkens niet meer het land in mogen, dan zou dat 30 procent van het omzetvolume aan varkensvlees binnen het QS-systeem kosten.

Mededingingsregels

Meer dan 90 procent van het varkensvlees in de Duitse detailhandel valt onder QS. Vanwege dit hoge marktaandeel is het gebonden aan Europese wetgeving en mededingingsrecht.

Uitsluiten van leveranciers van biggen en vleesvarkens uit het buitenland, die wel voldoen aan QS en wettelijk toegestane, vergelijkbare methoden van pijnbestrijding bij castratie, zou veel juridische procedures opleveren en forse schadeclaims.

Bovendien zou de Duitse markt dan moeten zoeken naar een alternatieve invulling van dat 'gat'. Ook in die gevallen zal QS in gesprek moeten over alternatieve methoden voor verdoofde castratie van en napijnbestrijding bij beerbiggen.

Isofluraan

QS kan varkenshouders in het buitenland niet verplichten om de Duitse regels exact na te leven en het verdoven met behulp van isofluraan verplicht te stellen. Volgens QS ziet het er op korte termijn ook nog niet naar uit dat de buurlanden Nederland en Denemarken daarop overschakelen. QS moet zelfs nog met de Deense normstellende instantie om de tafel om napijnbestrijding bij castratie verplicht toe te gaan passen.

Volgens deskundigen zijn de toegestane alternatieve methoden in Nederland en Denemarken voor castratie onder verdoving vergelijkbaar met de in Duitsland toegestane methoden. CO2-verdoving (Nederland) en lokale verdoving met procaïne (Denemarken) werken even goed als isofluraanverdoving.

Pijnbestrijdingsmethoden

Een groep wetenschappers uit Duitsland, Nederland, Denemarken, Spanje en Zweden heeft dat afgelopen juni nogmaals bevestigd. Het zijn allemaal effectieve pijnbestrijdingsmethoden, zoals dierenwelzijnsgroeperingen verlangen.

Daarom staat QS die alternatieve procedures in buurlanden toe en voldoet dan toch aan de eis effectieve pijnbestrijding, zoals QS Adviesraad voor Rundvee en Varkens die stelt. Wel heeft QS met de normstellende instanties in Nederland, België en Denemarken afgesproken dat castratie bij mannelijke biggen in de eerste levensweek moet gebeuren onder narcose of een andere effectieve vorm van pijnbestrijding.

Klik voor meer informatie over castratie-eisen op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer