Meer+besmettingen+in+Brandenburg+en+Polen
Nieuws
© Freelancer

Meer besmettingen in Brandenburg en Polen

32 met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen zijn er in de Duitse deelstaat Brandenburg gevonden. In Polen zijn er behalve bij wilde zwijnen weer elf besmettingen gemeld bij gehouden varkens. Ook op een bedrijfje midden tussen de besmette zones in het westen en oosten in.

De zoektocht naar besmette wilde zwijnen in Duitsland is in volle gang. Er zijn deze week tot en met 23 september 19 besmette kadavers gevonden, waardoor het totaal aantal op 32 komt. Dit aantal zal naar verwachting blijven oplopen. Er wordt intensief gezocht naar kadavers. Bij die zoektocht helpen nu ook honden die speciaal zijn getraind in het opsporen van kadavers van wilde zwijnen. Alle besmette zwijnen zijn binnen het kerngebied gevonden, waardoor er hoop is dat de besmetting zich niet verder heeft uitgebreid.

Elektrische omheining werkt niet

Ondertussen is er kritiek op de tijdelijke afrastering rondom het kerngebied. Er staat lang niet overal elektriciteit op de omheining. Die zal dus geen wilde zwijnen tegenhouden. Mogelijk is dat ook het geval bij de elektrische afrastering op de grens tussen Duitsland en Polen. Zwijnen blijken daar gewoon doorheen te rennen. Brandenburg gaat die elektrische afrastering dan ook vervangen door een vaste. En rond het kerngebied moet ook zo snel mogelijk een vaste omheing komen.

De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner heeft aangegeven dat ze de Duitse varkenshouders wil steunen. Dat kan mogelijk door een opkoopregeling, maar ook door subsidies voor de investeringen die vooral zeugenhouders moeten doen om aan de nieuwe welzijnseisen te kunnen voldoen.

Uitbraken in Groot-Polen

Polen kampt niet alleen met besmette wilde zwijnen – inmiddels 3.258 uitbraken met een of meer zwijnen – maar ook met uitbraken bij gehouden varkens. Op 15 september werd een besmetting gemeld in Laszkow in een gebied waar de gehouden varkens nog vrij waren van Afrikaanse varkenspest. Het bedrijf met 110 varkens ligt in de provincie Groot-Polen, de provincie met de meeste varkensbedrijven in Polen en vrijwel midden tussen de besmette gebieden in het oosten en westen in.

In totaal zijn er nu 93 besmette bedrijven in Polen. Dat zijn er 11 meer dan op 7 september. Een van de uitbraken betreft een bedrijf met 1.882 varkens in de bufferzone in West-Polen, ook in de provincie Groot-Polen. Het bedrijf had contact met uitbraak nummer 86, een bedrijfje met 39 varkens. Het risico van backyardbedrijven blijkt hieruit duidelijk. Uit voorzorg zijn vier andere backyardbedrijven met in totaal 75 varkens geruimd. De overige uitbraken van Afrikaanse varkenspest in de afgelopen periode betreffen backyardbedrijven in Oost-Polen.

AVP-uitbraken op 22 september in Polen
AVP-uitbraken op 22 september in Polen © Varkens Archief

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer