13+besmette+zwijnen%2C+kerngebied+Brandenburg+uitgebreid
Nieuws
© Het Utrechts Landschap

13 besmette zwijnen, kerngebied Brandenburg uitgebreid

Bij dertien wilde zwijnen is Afrikaanse varkenspest definitief vastgesteld in de Duitse deelstaat Brandenburg. De zoektocht naar meer besmette dieren gaat in de Duitse deelstaat intensief door. Het kerngebied is door de laatste vondsten uitgebreid.

Met man en macht probeert men in Duitsland kadavers van wilde zwijnen of zieke dieren op te sporen. Dat is volgens de verantwoordelijke deelstaatminister Ursula Nonnemacher nu het allerbelangrijkste om de uitbraak van Afrikaanse varkenspest te stoppen en te voorkomen dat het varkensbedrijven treft. Er worden helikopters met warmtebeeldcamera’s en speciaal opgeleide zoekteams zijn ingezet. Die worden vanaf maandag 21 september ondersteund met teams met zoekhonden uit andere deelstaten. Daarnaast geldt een premie van 100 euro voor iedereen die een kadaver meldt. In het kerngebied is de premie 150 euro, maar daar mogen alleen boswachters en geselecteerde jagers naar binnen. Een mogelijk besmet kadaver van een zwijn wordt door aparte teams met daarvoor aangepaste middelen geborgen.

Kerngebied vergroot

Doordat er besmette wilde zwijnen buiten het oorspronkelijke kerngebied zijn gevonden is dat vergroot. Het heeft nu een omtrek van 60 kilometer en een oppervlak van 150 vierkante kilometer. Daarin ligt gemeente Neuzelle en een deel van het grondgebied van Eisenhüttenstadt en Lawitz.
Zodra er geen nieuwe besmette wilde zwijnen meer worden gevonden zal het tijdelijke hekwerk rondom de kernzone worden vervangen door een permanent zwijnenbestendig hekwerk. Daarna begint de intensieve jacht op de nog levende wilde zwijnen in het kerngebied om zo snel mogelijk de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in te dammen.

Rondom het kerngebied ligt de risicozone waar de verwachting is dat er nog besmette wilde zwijnen gevonden kunnen worden. Die risicozone is 1.100 km2 groot. De bufferzone rondom de risicozone is 2.300 km2 groot. Dit gebied geldt vooralsnog als vrij van de virusziekte. Ter vergelijking: de risico- en bufferzone zijn samen net zo groot als de provincie Overijssel.

Kern-, risico- en bufferzone Afrikaanse varkenspest Brandenburg
Kern-, risico- en bufferzone Afrikaanse varkenspest Brandenburg © Eigen Foto

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer