Ondernemerschap+in+roerige+tijden
Blog
© De Heus Voeders

Ondernemerschap in roerige tijden

Afgelopen week zijn we weer wakker geschud. Niets is meer vanzelfsprekend. Dierziekten en handelsbelemmeringen bepalen de prijsvorming in een export georiënteerd land als Nederland. Het ondernemerschap en de creativiteit van iedereen die actief is in de varkensvleesproductieketen, wordt opnieuw sterk op de proef gesteld.

In Europa wordt regionalisatie toegestaan om toch vlees vanuit Duitsland naar andere landen in de Europese Unie (EU) te kunnen verhandelen ondanks dat Afrikaanse varkenspest is aangetoond bij wilde zwijnen. De Duitse overheid wil deze regionalisatie ook toe gaan passen om te kunnen exporteren naar landen buiten de EU. Of dat gaat lukken, is nog niet duidelijk, maar China heeft voorlopig de grenzen gesloten voor Duits varkensvlees.

Slachterijen in Nederland zullen hun productie opvoeren nu export van vleesvarkens naar Duitsland moeilijker verloopt. Wellicht dat de handelsgeest in Europa toeneemt, zodat er meer varkensvlees verkocht gaat worden naar China vanuit andere landen dan Duitsland.

Uit gegevens van de Chinese douane blijkt dat in de eerste vijf maanden van dit jaar 1,68 miljoen ton varkensvlees werd geïmporteerd. De VS was met 333.445 ton de grootste bron van invoer, gevolgd door Spanje (300.136 ton) en Duitsland (239.637 ton). Andere landen in de top 10 van exporterende varkensvleeslanden naar China waren Brazilië (155.818 ton), Denemarken (151.108 ton), Canada (134.015 ton), Nederland (126.208 ton), Chili (57.420 ton), Frankrijk (48.634 ton) en Verenigd Koninkrijk (43.896 ton).

Gezien de lijst van EU-landen die het meeste varkensvlees exporteren naar China, zullen Spanje, Denemarken en Nederland de kans hebben om meer vlees daarheen te exporteren. Die exporttoename zou de vleesprijzen voor vleesvarkens in Nederland moeten kunnen ondersteunen.

De roerige tijden en de veranderende markt waar we in verkeren, weerhoudt mij persoonlijk er niet van om als ondernemer een nieuwe uitdaging aan te gaan. Degenen die willen weten wat ik ga doen, kunnen mij volgen bij Geurts Mengvoeders.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider sector varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer