Controleer+reiniging+en+desinfectie
Nieuws
© Van Dijk Varkenshandel

Controleer reiniging en desinfectie

Let goed op de reiniging en desinfectie van de vrachtwagens. Daartoe roept de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) de varkenshouders op. Een dubbele R&O is nog niet verplicht voor vrachtwagens die terugkeren uit Brandenburg en Saksen, de Duitse deelstaten die grenzen aan Polen. De POV wil dat de transporteurs dit wel doen.

Een dubbele R&O is alleen verplicht voor veetransporten die terugkomen uit landen waar een besmettelijke dierziekte als de Afrikaanse varkenspest heerst onder gehouden varkens. In Duitsland is dat nog niet het geval. In Denemarken is dat al wel verplicht. Dat land heeft aan de grens ook speciale wasplaatsen voor de veewagens.

De dubbele R&O is onderwerp van gesprek bij het overleg tussen de POV en Vee&Logistiek Nederland. Dit overleg vindt plaats vooruitlopend op de definitieve invoering van een privaat systeem en een erkenningsregeling voor varkenstransporten.

De POV ziet daarbij het liefst dat er een scheiding komt in transportmiddelen voor binnen- en buitenland, zoals nu in Denemarken al verplicht is. Totdat de erkenningsregeling er is, adviseert de organisatie de varkenshouders om zelf afspraken te maken met de transporteurs over de scheiding van transport.

Verder zet de POV extra druk op het uitvoeren van de acties Roadmap AVP. Risicobeheer wilde zwijnen moet nu alle aandacht krijgen. Dit betekent: de omvang van de zwijnenpopulatie reduceren en gebieden afrasteren. De POV heeft aangedrongen op een spoedige bijeenkomst van de Task Force Roadmap om de voortgang te bespreken

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer