Robuust%2C+gezond+en+diervriendelijk
Blog
© Varkens Archief

Robuust, gezond en diervriendelijk

De vierde ambitie van het Programma Vitale Varkenshouderij is er een die we gaan bereiken door middel van een integrale aanpak. Minder one issue discussies als biggensterfte, lange staarten en verdere antibioticareductie.

Maar onze bedrijven en daarmee de gehele sector benchmarken op meerdere thema’s; PRRS, antibiotica reductie, bigvitaliteit, intacte staarten, beren en Salmonella status. We willen graag de gezondheid van onze varkens verder verhogen, te beginnen met één van de meest schadelijke sluipmoordenaar: het PRRS-virus. Niet meer zo zichtbaar als in de jaren ’90, maar nog immer een veelvoorkomende schade veroorzaker. Direct maar ook indirect als trigger voor allerlei andere infecties.

Geheel uitbannen van PRRS in Nederland zal wellicht nog een brug te ver zijn. Maar met een goede gestructureerde aanpak met monitoring, en strakke hygiëne protocollen op bedrijven en tijdens transport, zijn er nog flinke stappen te maken. En het is een lucratieve ambitie. Het is bekend dat bedrijven die niet of nauwelijks PRRS problematiek ervaren extra voerwinsten realiseren van meer dan 10 euro per varken.
De sinds 1 juli ingevoerde welzijnscheck is ook hierbij een handig hulpmiddel. Eigenlijk bedoeld om je bedrijf in kaart te brengen m.b.t. triggers voor allerlei soorten bijten (ongenoegen!?). Goed ingevuld, het liefst samen met een niet naar je mond pratende dierenarts en voerspecialist, en daarna de juiste (bij ons simpele) aanpassingen doen, leidde bij ons op bedrijf tot minder bekraste biggen en betere groei.

Niet dat we nu ineens varkens kunnen gaan houden met lange staarten, maar we weten wel waar we op moeten letten als we in de (nabije) toekomst renovatie plannen hebben. 2030 mag er niet meer routinematig gecoupeerd worden; dus is er meer praktijk ervaring en kennis nodig. Enkele varkenshouders lukt het al! De één wijst het (zeugen)ras aan als voorwaarde voor succes en de ander het stal klimaat. Kunststof vloeren zijn schijnbaar al helemaal uit den boze.
Twee varkenshouders die ik wel eens spreek zweren bij één ding en dat is het voer. Niet alleen kwaliteit wordt genoemd, maar ook het vroeg beginnen met vast voer waardoor speenstress tot een absoluut minimum wordt beperkt. De opname moet geleidelijk omhooggaan, maar mag zeker niet terugvallen. Zo wordt darmschade tegen gegaan en het daarmee gepaard gaande ongerief, wat weer een trigger is voor bijten. Allerlei kleurige speeltjes in een hok is mooi voor de mens en even leuk voor de varkens, maar helpt maar zeer beperkt. Een simpele jute zak (vanuit het kraamhok), of een stuk touw, lijkt wel te mee te helpen.

'Vierde ambitie is een fikse opgave voor de één en dagelijkse kost voor de ander'

Op ons eigen bedrijf experimenteren we op beperkte schaal ook met lange staarten. Eerste jaar redelijk succesvol, de laatste maanden gaat het slecht. Waarom? We hebben geen idee! Toch maar weer eens de welzijnscheck erbij pakken.

Eric Stiphout vicevoorzitter dagelijks bestuur POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer