Directeur+Leven
Blog
© Studio Van Assendelft

Directeur Leven

Deze week ontving ik een klantenbrief ondertekend door een 'Directeur Leven'. Wat een geweldige functie heeft die persoon. De eindverantwoordelijkheid bij een bedrijf hebben over zaken die gaan over het leven. Of zou hij (sorry dames, het gaat in dit geval om een mannelijke levensdirecteur) zich ook over niet-meer-mogen-leven zaken buigen? Beslissen over het levenseinde van een klant.

Met de zomerse temperatuur op mijn kop, sloeg mijn fantasie op hol. Zouden functies van Directeur Leven en Medewerker Leven ook van toepassing kunnen zijn op varkensbedrijven? Ik denk van wel. De varkenshouder, Directeur Leven, is gebaat bij veel leven in zijn stallen. Dat kan hij doen door de juiste omstandigheden te creëren, zoals goed ingerichte gebouwen, een goede voeding enzovoort. Voorwaarden scheppen dat varkens een goed en gezond leven kunnen leiden en burgers met een gerust geweten kunnen genieten van varkensvlees.

Daarnaast is het een taak voor bijvoorbeeld een kraamstalmedewerker (m/v) om nieuw leven te bewaken. Rondom de geboorte van biggen is een Medewerker Leven in mijn ogen cruciaal. Iemand die uitstekende zorg verleent aan pril leven en de moeders.

Maar de dood ligt in de varkenshouderij, net als in de gewone mensenwereld, elk moment op de loer. Verzwakte, niet levensvatbare biggen die geboren worden. Onverwacht sterven door een ziekte of een ongeval, zoals een zeug die op haar big gaat liggen. Beslissen over het lot van dieren die uitzichtloos lijden. Directeur Leven dient ook dat in verantwoorde banen te leiden. Die moet ervoor zorgen dat zulke gevoelige afwegingen op leven en dood van varkens zorgvuldig en correct gebeurt. Dat kan door de beslisboom voor euthanasie en bijbehorende apparatuur beschikbaar te hebben voor Medewerker Leven.

Na het waardig afscheid nemen van een dierenleven hoort een respectvolle laatste reis. Ook daarvoor dient de Directeur Leven te zorgen. Denk aan het kunnen bewaren van kadavers in een gekoelde ruimte en een nette omgeving. Zo wordt het overdragen van kadavers aan Rendac een minder beladen onderdeel van het reilen en zeilen op een varkensbedrijf.

Kortom: Directeuren Leven trekken goede Medewerkers Leven aan en plaatsen die functie met trots onder hun handtekening.

Jos Thelosen
Redacteur Leven

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer