Effecten+sanering+richtinggevend
Nieuws
© Varkens Archief

Effecten sanering richtinggevend

De gevolgen van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) voor de varkensvleesproductieketen krijgen steeds meer vorm. 'Er komt een afname van 70.000 tot 75.000 zeugen en 330.000 tot 335.000 vleesvarkens', verwacht Frank Steenbreker van ABAB Accountants en Adviseurs. 'Ruim 400.000 ton minder varkensvoer zal geproduceerd hoeven worden en slachterijen krijgen wekelijks 20.000 slachtvarkens minder aangevoerd.'

Het gevolg van de Srv is een daling van het aantal varkensbedrijven met zo'n tweehonderd locaties en een lager aanbod van varkens, stelt Steenbreker, senior bedrijfsadviseur bij ABAB Accountants en Adviseurs. Per week zouden er 42.000 minder geboren biggen komen en 20.000 minder geslachte vleesvarkens volgens zijn becijferingen.

Bij toeleverende en verwerkende bedrijven zal de krimp volgens Steenbreker ook goed voelbaar zijn. In 2019 was de afzet van varkensmengvoeders van Nevedi-leden naar varkenshouders in Nederland 4.327.000 ton. Door het verdwijnen van 9 procent van het aantal varkens zal de voerproductie afnemen met 400.000 tot 425.000 ton op jaarbasis. Omgerekend zijn dat volgens Steenbreker 250 bulkwagens die de weg op moeten naar varkenshouders.

Transporteurs

Ook voor transporteurs van varkens zal er minder werk komen. Op termijn zullen er wekelijks honderd met 200 vleesvarkens gevulde vrachtwagencombinaties vervoerd hoeven te worden. Maar ook het vervoer van 35.000 slachtzeugen per jaar en lagere export van biggen en minder hoeven fokken van opfokzeugen tikken door.

De mestproductie zal door de 9 procent minder gehouden varkens afnemen met zo'n 800.000 ton per jaar. Dit scheelt 425 vrachtwagenritten met drijfmest per week.

Half september

Het exacte aantal varkenshouderijen dat daadwerkelijk stopt, is nog niet bekend. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verwacht half september een definitief aantal bekend te maken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer