Asbest+sluipmoordenaar
Blog
© Studio Van Assendelft

Asbest sluipmoordenaar

Het is al weer bijna 7 jaar geleden dat mijn vader, een voormalig vleesvarkenshouder, op 69-jarige leeftijd stierf aan de sluipmoordenaar asbestkanker. In juli 2012 kreeg hij de diagnose, mesothelioom. Daarna heeft hij nog 16 maanden geleefd en op 26 november 2013 overleed hij aan die rotziekte.

In mijn blogs heb ik vaker aandacht aan die vorm van kanker besteed. Nu schrijf ik er opnieuw over, omdat veel ondernemers in de varkenshouderij op het punt staan hun stallen te gaan slopen. Met name deze ondernemers wil ik extra waarschuwen voor die verschrikkelijke ziekte.

Het inademen van asbestvezels kan na verloop van vele jaren leiden tot de ziekte mesothelioom. Asbestkanker openbaart zich pas laat, tientallen jaren na de asbestblootstelling. Is de diagnose eenmaal gesteld, dan overlijdt de patiënt vaak binnen een jaar of twee. Genezing is vooralsnog niet mogelijk. Als je denkt dat het alleen oudere mensen treft, bekijk dan het onderstaande overzicht maar eens. 6 procent van de slachtoffers is jonger dan 54 jaar!

© Freelancer

Ik hoef ook niemand te vertellen hoeveel daken en hokinrichtingen van asbest zijn gemaakt. Ik zie mijn vader nog buiten staan met een slijptol, platen snijden. Wolken van asbest. Hij probeerde wel in de wind te staan, zodat er niet zoveel stof in zijn gezicht kwam. Niemand wist toen wat de tol zou zijn die hij moest gaan betalen. Het materiaal was goedkoop, makkelijk te verwerken en slijtvast. Helaas blijkt het achteraf dus toch duurkoop te zijn.

Nu staan veel ondernemers in de varkenshouderij op een moment hun bedrijf te slopen door bijvoorbeeld de saneringsregeling. Op vele bedrijven is asbest op het dak of in de stallen aanwezig. Het slopen van asbest in stallen is een risicovolle onderneming. Laat daarom een goed asbest inventarisatie rapport maken en laat asbest verwijderen door professionals!

Zorg er ook voor dat je medewerkers niet in aanraking komen met asbest. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor jouw personeel. De aansprakelijkheid van de werkgever wordt geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Als werkgever ben je verplicht een zodanig beleid te voeren dat de werknemer geen gezondheidsschade door het werk kan krijgen. Wanneer de werknemer schade oploopt als gevolg van het werk ben je als werkgever daarvoor aansprakelijk. Je (ex)werknemer kan jouw zomaar 40 jaar dato aansprakelijk stellen. Dus al ben je al jaren met pensioen, je kunt zomaar in een juridische procedure verwikkeld raken.
Conclusie: er zijn meer dan genoeg redenen om voorzichtig te zijn met asbest. Voor jezelf, je gezinsleden en voor je werknemers!

Erik van der Hijden, Eigenaar FarmAdvies

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer