Bier+en+varkenshouderij+goed+duo
Nieuws
© Varkens Archief

Bier en varkenshouderij goed duo

De omzet van bier via de horeca is door de coronamaatregelen volledig stilgevallen. Via varkens kan het gerstenat meerwaarde voor de consument opleveren. Maar omgekeerd gebeurt ook al het een en ander: varkensmest dient als bron van bier.

Koelwagens van Grolsch pompen sinds enkele dagen de aangebroken biertanks bij gesloten grote horecazaken leeg. Waar het bier anders weggegooid zou worden, wordt het nu verwerkt tot veevoer. Van Triest veevoeder koopt de restpartijen van Grolsch op en zet dat weer af bij varkenshouders met een brijvoerinstallatie.

Normaal worden alleen restpartijen bier door de varkenshouderij gerecycled. Maar andere producten uit de bierbrouwerswereld vinden nu ook hun weg naar de varkens, zoals biergist en bierbostel.

Gierbier

Bijzonder is het initiatief GierBier, een brouwerij in het Brabantse Sint Anthonis. Eigenaar Bjorn Barten van Bureau Barten lanceerde het idee vijf jaar geleden al. Zijn bier brouwt hij met gezuiverd water dat afkomstig is uit mest. Het water dat overblijft na mestverwerking wordt opgewaardeerd tot het gerstenat.

Een heerlijk fris blond bier wordt gebrouwen met gerecycled mestwater. GierBier is op die manier volgens de brouwer een duurzaam en uniek speciaalbier dat de voedselketen laat sluiten. Met het brouwproces werkt Barten mee aan de verduurzaming van de samenleving en circulaire ontwikkelingen in de provincie Noord-Brabant.

Gierbier Blond is bij een groeiend aantal bierspeciaalzaken te verkrijgen, ook buiten de Brabantse provinciegrens.

Dit bericht bekijken op Instagram

#gierbier #agrifood #retelekker www.gierbier.nl

Een bericht gedeeld door gierbier (@gierbier_bv) op


Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer