Insecten+in+varkensvoer+dichterbij
Nieuws
© NVWA

Insecten in varkensvoer dichterbij

Volgens het bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kunnen insecten onder voorwaarden veilig worden verwerkt in diervoeders. Het gaat om op voormalige voedingsmiddelen gekweekte insecten. De risicobeoordeling is input voor LNV om Europese wetgeving rondom diervoeders te moderniseren.

Om kringlooplandbouw te stimuleren heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) BuRO gevraagd onderzoek te doen naar de risico’s van het gebruik van insecten in diervoeders. Voormalige voedingsmiddelen zou LNV graag benut zien worden als voedingsbodem voor de insectenkweek. Larven van de zwarte soldaatvlieg en de huisvlieg en meelwormen dienen dan als eiwitrijk ingrediënt in veevoer. Als die eiwitbron veilig is, wil LNV de Europese regels voor het gebruik van voedselreststromen in veevoer verruimen.

Veilig mits

Uit het BuRO-onderzoek blijkt dat mogelijke risico’s van op voormalige voedingsmiddelen gekweekte insecten als diervoeder adequaat beheerst kunnen worden. Insecten in diervoeder zou ook toegestaan kunnen worden voor andere landbouwhuisdiersoorten dan alleen de huidige wettelijk toegestane vissen, schaaldieren en schelpdieren. Een basisvoorwaarde is dat de insecten een adequate kiemreducerende behandeling hebben ondergaan, zoals verhitting.
Voormalige voedingsmiddelen die alleen bestaan uit plantaardige componenten, of dierlijke componenten afkomstig van zuivel, eieren, honing, gesmolten vet, en collageen of gelatine van niet-herkauwende landbouwhuisdieren kunnen dan veilig bij alle diersoorten worden gebruikt.

Soorteigen

Bevat de voedingsbodem dierlijke vleescomponenten van niet-herkauwende dieren zoals varken, kip of vis, dan zouden de gekweekte insecten volgens BuRO onder voorwaarden ook veilig te gebruiken zijn. De kiemreducerende behandeling dient adequaat te zijn en het mag niet aan herkauwers worden gevoerd. Bovendien dient elke vorm van soorteigen voeding via insecten te worden uitgesloten. Traceerbaarheid moet worden geborgd. Daarom adviseert BuRO LNV om de ontwikkelingen in de insectensector goed te monitoren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer