Hygi%C3%ABne+in+de+varkenshouderij%2E+Waarom%3F
Blog
© MS Schippers

Hygiëne in de varkenshouderij. Waarom?

Een groot gedeelte van mijn carrière ben ik bezig met hygiëne in de varkenshouderij. Whatsapp HyCare, advies op bedrijven, (internationale) digitale meetings, allemaal over hygiëne in de varkenshouderij. Deze coronatijd bracht mij tot een stukje zelfreflectie. Waarom ben ik hier eigenlijk zoveel mee bezig? Wat schieten we hier eigenlijk mee op?

Deze periode is voor mij een uitgelezen moment om zulke zaken op een rij te zetten. Het begon allemaal bij het maatschappelijke stuk van hygiëne. En dan beperk ik me niet alleen tot Nederland. De laatste tijd doe ik veel van mijn werkzaamheden ook internationaal. Dan zie ik dat het antibioticagebruik in sommige landen nog erg hoog is. Voor ons is dat al bijna niet meer voor te stellen.
Wel merk ik dat de grotere buitenlandse integratoren steeds meer bezig zijn het op orde stellen van hygiënezaken om de het antibioticagebruik terug te dringen. Dit vanuit het oogpunt dat multiresistente bacteriën een risico zijn voor de volksgezondheid. Dit maatschappelijke belang wordt ook bij die bedrijven steeds meer onderkend.

Daarnaast merk ik dat we ook steeds meer aandacht voor hygiëne zien bij de varkenshouders. Dit uit oogpunt van diergezondheid en het beperken van de gezondheidskosten. Ook beseffen ze dat er verborgen rendement is wat ze wél kunnen behalen met een lagere infectiedruk. Bovendien merk ik dan bij hen een enorme verhoging van het werkplezier met het 'schoon werken'.

Desondanks zijn er nog genoeg varkenshouders die zich daar onvoldoende bewust van zijn. Want te vaak krijg ik nog de vraag: Wat levert HyCare mij nu eigenlijk op? Toen merkte ik dat veel cijfers en onderzoek te versnipperd aanwezig is. Daarom heb ik besloten om deze belangrijke data eens goed op een rij te zetten. Die gegevens en kennis wil ik gaan presenteren tijdens een webinar op 25 juni. Hiervoor wil ik iedereen van harte uitnodigen.

Maar er is meer. Bij de coaching van bedrijven merk ik dat de belangrijkste zaken vaak niet in harde cijfers zijn uit te drukken. Dat betreft het werkplezier, de productiviteit, de trots ook van medewerkers, de veterinaire rust, de borging van hygiëne en de maatschappelijke acceptatie. Ook deze zaken wil ik graag met jullie delen. Dus schrijf je in voor het webinar 'Wat levert HyCare nu eigenlijk op?'
Laat ik het makkelijk maken en klik hier dan zie ik u op 25 juni van 16.00 tot 17.00 uur of van 20.00 tot 21.00 uur. Be there! Tot ziens op het wereldwijde web.

Arjan Wermink Hygiënespecialist MS Schippers

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer