Hygi%C3%ABne%3A+h%C3%A9t+nieuwe+normaal
Blog
© Studio Van Assendelft

Hygiëne: hét nieuwe normaal

Je ogen en oren zijn niet af te sluiten voor de stortvloed aan coronaberichten. Alles lijkt te draaien om dat levensbedreigende virus dat wereldwijd flink huishoudt. Niet alleen onder de risicogroepen sterven dagelijks mensen aan de gevolgen van het coronavirus, ook worden gezonde en vitale jongeren geveld. Maar gelukkig zeer beperkt. De coronacrisis raakt iedereen en het effect zal zeker lang na-ijlen.

Hoe ernstig de huidige volksgezondheidscrisis ook is, zaken van levensbelang moeten doordraaien. Zekerheid van voedsel en energie is voor elk volk op deze aardbol cruciaal. Dus miljoenen boeren en tuinders wereldwijd: dank voor jullie inspanningen. Eten en drinken is onmisbaar.

Het communiceren via smartphones, tablets en laptops lijkt ook meer en meer van levensbelang te zijn. Contact houden met de buitenwereld via de digitale snelweg gaat volgens mij deel uitmaken van het nieuwe normaal.

De door de overheid ingestelde hygiënemaatregelen laten Jan en alleman wennen aan de 1,5 metereconomie. Ons gedrag zal blijvend veranderen. Als een nieuwe gewoonte dertig dagen of langer duurt, wordt ons brein als het ware opnieuw geprogrammeerd. Zo'n gebeurtenis heeft blijkbaar zo'n impact op het gewone dagelijkse functioneren, dat onze hersenen zich aanpassen. En dat geldt in zowel positieve als negatieve omstandigheden. Geen enkel levend wezen wil en kan constant in een stresssituatie verkeren. Niet volhoudbaar en het gaat ten koste van je weerstand en gezondheid.

HyCare-boeren weten wat doorbijten is om het nieuwe normaal tussen de oren te krijgen

Jos Thelosen, varkensredacteur

Het besef dat hygiëne cruciaal is om infecties te voorkomen, is intussen bij iedereen ingedaald. Dat je in quarantaine moet blijven en persoonlijke contacten dient te vermijden als de eerste ziektesymptomen zich aandienen, weet ook iedereen. En als persoonlijk contact nodig is, zorg dan voor de juiste beschermende middelen en draag handschoenen.

In de varkenshouderij zijn HyCare-boeren de exponenten van hygiënebesef. Zij kozen vrijwillig voor zo'n bovengeschetste gedragsverandering op hun bedrijven, onder begeleiding van een coach. HyCare-boeren weten wat doorbijten is om het nieuwe normaal tussen de oren te krijgen bij zichzelf, hun medewerkers en iedere erfbetreder. Hét nieuwe normaal?

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  85 %
Meer weer