Top+3+olifanten+in+de+kamer
Blog
© Studio Van Assendelft

Top 3 olifanten in de kamer

Zoek de olifant in de kamer. Dit is onder de collega's bij Topigs Norsvin een bekende term geworden sinds ik die gebruikt heb voor een gezondheidsproject. Af en toe meldt zich weer een collega bij mij met de mededeling dat hij weer een olifant heeft ontdekt. Wat is er dan aan de hand?

Het project is onderdeel van ons gezondheidsplan. Het doel hiervan is om de gezondheid op varkensbedrijven te verbeteren. Aan de basis staat: weten wat de ziektestatus is op je bedrijf. Dit kun je doen door systematisch te monitoren. Maar met alleen maar monitoren kom je er niet. Er moet ook actie ingezet worden als dat nodig is. Daarbij is een bedrijfsspecifieke aanpak nodig.

Welke acties zijn nou effectief? Waar moet je beginnen? Soms spelen er zoveel factoren mee en krijgt een varkenshouder zoveel adviezen, dat het moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. Het is dan belangrijk om focus aan te brengen.

In ons olifantenproject inventariseren we met een vragenlijst het gezondheidsmanagement op een bedrijf. Dit gaat zowel om de biosecurity als om de dagelijkse verzorging van de dieren. Er wordt gekeken in de stal tijdens de dagelijkse bezigheden of er belangrijke zaken zijn die misschien over het hoofd worden gezien, omdat het 'altijd zo gaat'. Juist deze olifanten in de kamer proberen we op te sporen en te benoemen. Vervolgens kijken we of er een praktische oplossing voor te vinden is.

Kies niet te veel olifanten, anders komt er niks van de aanpak terecht

Karien Koenders, adviseur gezondheid Topigs Norsvin NL

Ik wil graag de top 3 van meest voorkomende olifanten met jullie delen:
1. Het terugleggen van biggen naar een afdeling met jongere biggen in het kraamhok. Als je (lichte) biggen blijft terugleggen, kunnen ze infecties overdragen en in stand houden op het bedrijf. Het is een cruciaal punt in de aanpak van ziekten als PRRS;
2. Veel tomen mengen bij het spenen. Dit wordt vaak gedaan uit praktische overwegingen, zoals tijdsbesparing. Vaak wordt gedacht dat het weinig effect heeft om minder tomen te mengen. Maar hoe meer tomen je mengt, hoe meer ziekteoverdracht er kan plaatsvinden;
3. Het niet all in-all out-werken bij de gespeende biggen. Als verschillende leeftijdsgroepen bij elkaar worden gelegd, kan dit zorgen voor ziekteoverdracht. Hierdoor blijven ziektes circuleren in de afdelingen met gespeende biggen.

In de top 3 staan allemaal olifanten op het gebied van diercontacten, wat een belangrijk onderwerp is voor gezondheid. Maar de olifanten kunnen op veel fronten 'verstopt' zitten, zoals in voeding, klimaat en hygiëne. Ook deze verrassingen komen wij regelmatig tegen.

Het blijft kijken met een brede blik. Benoem vervolgens de grootste olifanten. Bespreek die met betrokken adviseurs en maak een keuze welke worden aangepakt. Maar… kies er niet te veel, anders komt er niks van de aanpak terecht.

Gelukkig ervaren wij dat er bijna altijd praktische oplossingen te bedenken zijn. Welke olifanten zitten er op uw bedrijf in de kamer?

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer