Oeps%2C+ik+val+door+de+mand%21
Blog
© Varkens Archief

Oeps, ik val door de mand!

Mijn man had onlangs een bijeenkomst van de studiegroep met als thema vaccineren. Veel plezier dacht ik, want dat weet ik onderhand wel. Bovendien gaat mijn voorkeur uit naar andere vakgerichte onderwerpen. Toch vroeg hij of ik mee wilde gaan. Nou nee, eigenlijk niet. Ik heb nog genoeg te doen.

Soms is het fijn om even een avond voor jezelf te hebben of rustig wat administratie weg te werken. Of in mijn geval aantekeningen van mijn studiereis naar België uit te werken, voordat ik er niets meer van begrijp.

Maar manlief bleef aandringen, omdat er een paar leden niet konden. Een kleine groep met een genodigde spreker is inderdaad niet fijn. Een avond tussen mannen zitten, kan ook wel gezellig zijn. En anders gaan ik wel mee voor de derde helft.

Na een slaapverwekkende uitleg voor welke ziekten we wel en niet kunnen vaccineren en waarom kwam een quiz. Oeps. Nu kan ik wel denken dat ik alles weet, maar dadelijk kan ik natuurlijk wel door de mand vallen. De eerste vragen gingen gelukkig goed. Ja, ik weet dat vaccins tussen de 2 en 8 graden Celsius bewaard moeten worden. Graag in een dichte donkere koelkast en geen bierkoelkast, zodat de zon er lekker op kan schijnen. Of zo'n koelkast die achterin lekker vriest. Bevroren entstof is einde entstof.

Je weet het vaak wel, maar je voert het niet uit

Ruth van der Haar, varkenshoudster in Collendoorn

De spreker had gelijk toen hij treffend zei: 'Hoe is het mogelijk dat er entstof bewaard wordt in een afgedankte koelkast uit jullie huis, terwijl de waarde aan entstof gemakkelijk 3.000 euro kan zijn of nog meer. Zorg daarom voor een goede koelkast in de stal.'

Toen kwam hoofdstuk vaccineren. Opnieuw slaapverwekkend. Met welke spuiten voer je die uit en hoe reinig je deze apparaten? Dit exemplaar kun je gewoon in de waterkoker gooien. Als spuiten te groot zijn, is de vaatwasser een goede tweede optie. Een ander alternatief is om ze naar de veearts te brengen.

Ai en toen werd ik wakker. Ik wist het wel, maar ik had dat nog nooit gedaan. We kregen van de dierenarts ook nog twee swaps mee. Dat motiveerde om gelijk de volgende morgen aan de slag te gaan. Ach, dacht ik, die bacteriegroei in de spuit zal wel meevallen. Ik gebruik een entstof altijd met dezelfde spuit en spoel deze om met heet water, voordat ik hem terugleg in de koelkast.

Daarnaast heb ik nog een revolverspuit met verlengstuk, waarvan ik wist dat deze nodig schoon moest worden gemaakt. Hiervoor was een swap niet nodig. Wat voelde ik mij door de mand vallen. Het wel weten, maar niet uitvoeren. Ik leerde die avond veel meer dan ik had verwacht.

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer