Fors+besparen+op+arbeid+met+combi
Blog Ceva Santé Animale

Fors besparen op arbeid met combi

Iedere vier weken bespaart Rene Goetstouwers uit Sprundel tot wel zes uur arbeid bij het behandelen van de biggen. Sinds een half jaar gebruikt hij Forceris, een combinatie van ijzer met een middel tegen coccidiose. Het werkt ook nog eens veel gemakkelijker.

Tachtig tomen biggen behandelt Rene Goetstouwers iedere vier weken. De zeugenhouder uit het Brabantse Sprundel werkt namelijk met een alternerend vierwekensysteem. Het toedienen van ijzer en een coccidiosemiddel aan de 1.000 tot 1.100 biggen was voorheen een klus die hij samen met een medewerker in twee dagen uitvoerde. ‘In één dag alle biggen behandelen lukte niet’, zegt Goetstouwers. ‘Dan blijft er te weinig tijd over voor de andere werkzaamheden die op die dag ook goed moeten gebeuren.’

Twee in één

Via een advertentie zag de zeugenhouder dat Forceris op de markt was. Dit nieuwe preparaat van Ceva Santé Animale combineert ijzer in gleptoferrronvorm met toltrazuril als middel tegen coccidiose. Volgens zijn bedrijfsdierenarts kon dit een flinke arbeidsbesparing opleveren, terwijl de werking van de middelen minimaal hetzelfde is.
Het behandelen van de biggen gaat nu inderdaad een stuk sneller omdat met één handeling twee middelen zijn toegediend. Goetstouwers: ‘We zijn nu in anderhalve dag klaar. Het bespaart minimaal vier uur en soms wel tot zes uur. Dan heb je het over een besparing van al gauw 150 euro.’

Arbeidsgemak

De overstap naar Forceris bevalt de zeugenhouder prima, niet alleen omdat het tijd bespaart, maar ook vanwege het arbeidsgemak. ‘Nu hoef ik maar één flesje uit de koelkast te halen. Voorheen had ik een ijzerpreparaat en een pasta voor de orale toediening van het middel tegen coccidiose. Ik heb nu ook maar één spuit nodig.’
Een ander belangrijk voordeel is volgens de zeugenhouder dat arbeidsplezier behouden blijft. ‘Omdat het minder lang duurt om de biggen te behandelen, blijft het werk leuk. Dat is belangrijk om de goede arbeidskracht te behouden. Daarnaast kunnen we nu beter geconcentreerd blijven werken omdat we minder lang aan het werk zijn. We blijven netjes werken. Dat wil zeggen de naald goed loodrecht op de nek. Daardoor is het zeker dat het middel ook in de spier terechtkomt en het zijn werk goed kan doen.’

Aangeprikt flesje niet bewaren

Bij het behandelen van de biggen gebruikt Goetstouwers Forceris zo efficiënt mogelijk. ‘Tegen het einde van het behandelen houden we goed in de gaten hoeveel biggen we die dag nog gaan behandelen. Met een flesje van 250 milliliter kunnen we zo’n 150 biggen behandelen. Zijn er nog minder biggen te gaan, dan pak ik een kleiner flesje van 100 milliliter. Dan kan het restant weg als alle biggen die dag zijn behandeld. Een flesje aanprikken en bewaren vind ik niet verstandig. Ook bij het vaccineren ga ik zo te werk. Een aangeprikt flesje langere tijd bewaren doe ik niet.’

Behandelen op dag drie

De behandeling van de biggen gebeurt op dag drie. Dan werkt het middel tegen coccidiose het beste en voor het toedienen van ijzer is het vroeg genoeg. Het effect van de gecombineerde behandeling is volgens de zeugenhouder goed. ‘Het is minimaal hetzelfde als van de twee aparte behandelingen. Mogelijk dat het zelfs nog beter uitpakt. Om dat met zekerheid te kunnen zeggen, gebruik ik het nieuwe middel nog te kort.’

Over Ceva Santé Animale

Ceva Santé Animale streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor bestaande en opkomende dierziekten, waardoor de gezondheid, het...

Lees verder »