Voorsorteren+met+simpele+topkoeling
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

Voorsorteren met simpele topkoeling

Hartje winter is een koelsysteem niet nodig. Toch overwegen met name vleesvarkenshouders in deze tijd de aanschaf van een vernevelingssysteem. 'Zij sorteren voor op wat vaker gaat gebeuren: periodes van tropische temperaturen die de gezondheid en het welzijn van de varkens schaden en de resultaten drukken', stelt directeur Alex Punte van Atec Solutions.

Het Animal Cooling System van Atec Solutions vergt een investering van circa 5 euro per plaats. Varkenshouders kunnen de temperatuur in de afdelingen zeker 5 graden verlagen. Bovendien is het vernevelingssysteem volgens Punte simpel om zelf te installeren. Het bestaat uit een hogedrukpompunit, hogedrukleidingen inclusief nozzles en twee sensoren.

Via een speciale app kunnen varkenshouders het systeem in- en uitschakelen en regelen op basis van relatieve luchtvochtigheid en temperatuur. 'Zo verbeteren ze op een eenvoudige en handige manier het stalklimaat voor de dieren én voor zichzelf. Want naast het koelende effect neemt ook de hoeveelheid stalstof af', zegt Punte.

Energie-investeringsaftrek

Het ACS-systeem komt ook in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Nieuw op de energielijst 2020 staat namelijk 'Adiabatische luchtkoeling in stallen'. Dit betekent: het onder hoge druk vernevelen van water met een maximale druppelgrootte van 10 micrometer, voor stalkoeling zonder warmte-uitwisseling met de omgeving.

Het dierkoelsysteem is een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst. De aanschafkosten bedragen minimaal 2.500 euro.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer