Varkenshouderij+in+de+VS+4+procent+gegroeid
Nieuws
© Jos Thelosen

Varkenshouderij in de VS 4 procent gegroeid

De Amerikaanse varkensstapel is tussen maart 2019 en maart 2020 met 4 procent gegroeid. Er worden 77,6 miljoen varkens geteld. Het aantal zeugen is met 1 procent gestegen naar 6,38 miljoen dieren. Het aantal afgeleverde vleesvarkens per worp is met gemiddeld 0,3 varken toegenomen.

Het aantal afgeleverde vleesvarkens per worp is het afgelopen kwartaal gestegen van 10,70 naar 11, vermeldt het 'Hogs and Pigs'-rapport van de USDA. Mede door deze verhoogde productiviteit is het aantal vleesvarkens in de VS het afgelopen jaar met 4 procent toegenomen naar 71,3 miljoen.

Opschaling van de productie in de VS gaat ook steeds verder. Bijna de helft van de varkens wordt al dan niet op contract gehouden bij ondernemingen met zo'n 5.000 varkens. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van 2019.

Coronacrisis en prijzen

Economen zeggen op de website National Hog Farmer dat de prijzen van belangrijke producten, zoals hammen en varkenslende, goed standhouden sinds de Covid-19-crisis. De markt voor varkensbuiken is echter verzwakt, want door de sluiting van restaurants is de vraag daar weggevallen.

Echte zorgen maken experts zich over de prijsontwikkeling van varkensvleesproducten op de langere termijn. De coronacrisis zal een toenemende werkloosheid opleveren en de inkomensniveaus van de consumenten verlagen. Dat gaat impact hebben op de inlandse consumptie van varkensvlees. Maar ook in andere delen van de wereld treden vergelijkbare effecten op, waardoor de export en de waarde van varkensvlees onder druk kunnen komen te staan.

Uit eten

Wel zijn de marktexperts optimistisch over het herstel van de afzet van Amerikaans varkensvlees in de restaurants zodra Covid-19 voorbij is. Amerikanen zijn mobiel en eten graag buitenshuis. Volgens de deskundigen zijn er veel thuisblijvers die nog nooit een uitgebalanceerde maaltijd hebben gekookt. Die groep zal weer snel eetgelegenheden opzoeken als deze hun deuren weer mogen openen.

Het is een kwestie van zaken weer in beweging krijgen. Maar voor de grote hoeveelheid geproduceerd rood vlees en gevogelte in de VS zal linksom of rechtsom afzet gevonden moeten worden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer