Italianen+prijzen+Nederlands+ALG%2Dvarkensvlees
Nieuws
© John Lamers

Italianen prijzen Nederlands ALG-varkensvlees

De Puro Baretta lijn vleesproducten van Fratelli Beretta heeft van Italiaanse consumenten de prijs gekregen voor Product van het jaar 2020 in de categorie salami. Opmerkelijk is daarbij dat die producten zijn gemaakt van Nederlands varkensvlees met de Antibioticavrij Leven Garantie van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV).

Sinds bijna twee jaar werkt het Italiaanse familiebedrijf Fratelli Beretta met varkensvlees van KDV geleverd door slachterij Westfort. De vleesverwerker heeft exclusief gekozen voor dit varkensvlees omdat KDV de Antibioticavrij Leven Garantie (ALG) biedt.

'De varkens hebben dus gegarandeerd hun hele leven lang geen antibiotica gekregen', zegt Jaap de Wit, directeur supply chain van Westfort Vleesproducten. 'Via het gebruik van elektronische oormerken kan KDV dit garanderen.'

Consumenten delen prijs uit

De prijs is toegekend door een panel van Italiaanse consumenten. Bij het toekennen van de prijs speelt mee dat de Italiaanse verwerker Fratelli Beretta 100 procent transparant en zo schoon mogelijk werkt. Het vlees met een ALG is dus afkomstig van KDV . De KDV+-varkens zijn met respect voor het dierenwelzijn grootgebracht en de varkens krijgen daarbij geen dierlijke eiwitten.

Fratelli Beretta gebruikt in de recepten uitsluitend natuurlijke hulpstoffen en geen lactose, mononatriumglutamaat, polyfosfaten en gluten. Met het varkensvlees van KDV maakt het bedrijf een hele productrange van gedroogde ham, gekookte ham, mortadello, salami en salametto (dunne salami). Het is een grote vleesverwerker in Italië met 22 vestigingen.

In Italië leeft het thema

De prijs is toegekend aan Fratelli Beretta, maar uiteraard is De Wit er ook blij mee. 'Bij de Italianen leeft het niet gebruiken van antibiotica meer dan in Nederland. We merken dat ook bij onze andere klanten in Italië. We hebben inmiddels vier andere afnemers van varkensvlees met Antibioticavrij Leven Garantie. Doordat ze niet alleen ham produceren, maar ook andere vleeswaren, komt dat de vierkantsverwaarding ten goede.'

Ook voor de Nederlandse markt verwacht De Wit toch zeker afzet te gaan vinden voor ALG-varkensvlees. 'We zijn hier alleen voorzichtiger met uitspraken doen over het gebruik van antibiotica. Het gaat daarom langzaam. De Italianen hebben daar minder moeite mee.'

Diergezondheid op plek 1

Het leveren van varkensvlees met ALG was volgens De Wit geen doel op zich. Het komt voort uit de aandacht voor diergezondheid binnen KDV en daarmee het zo beperkt mogelijk inzetten van antibiotica. 'Dat is al in 2009 ingezet door keten duurzaam varkensvlees en heeft nu als resultaat dat een groot deel van de varkens hun hele leven lang geen antibiotica heeft gehad.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer