Hogere+groei+big+door+zeugen+wegen
Nieuws
©

Hogere groei big door zeugen wegen

Zeugen wegen en zorgen dat ze hun streefgewicht bereiken verhoogt de groei van de biggen in het kraamhok met 23 gram per dag. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Flynth, accountants en advies en RedVan, data-verzamelaar. En die goede start werkt volgens Arjan van der Hoek van RedVan door in het hele traject.

Het onderzoek is gestart met het wegen van de biggen in het kraamhok. Met de weegschaal en elektronische oormerken en bijbehorende software van RedVan werden de biggen bij de behandeling rond dag drie gewogen en nogmaals bij het spenen. De verschillen in groei van de biggen die hieruit naar voren kwam waren groot.

644 gram bij spenen

De enige verklaring voor de grote verschillen leek te liggen in het gewicht van de zeugen. Door de zeugen te wegen werd dit bevestigd. De biggen van zeugen die binnen de streefwaarde qua gewicht vallen groeien 23 gram per dag harder dan de biggen van zeugen die niet het gewenste gewicht hebben. Bij spenen op 28 dagen zijn die biggen dan 644 gram zwaarder dan de biggen van te lichte of te zware zeugen.

Die zwaardere biggen presteren na spenen en ook als vleesvarken vervolgens ook beter. “Een gemiddelde groei van 950 tot 1000 gram per dag komt binnen bereik”, stelt Van der Hoek. “Dat zien we op de bedrijven die een half jaar tot een jaar bezig zijn om ervoor te zorgen dat de zeugen hun streefgewicht bereiken. De biggen starten dan goed in het kraamhok en dat voordeel blijf je houden. Starten de biggen slecht, dan komt het nooit meer helemaal goed.”

Begin met opfokzeug

Voor zeugenhouders is zeugen wegen dan ook het belangrijkste om mee te beginnen. Wegen van biggen of vleesvarkens kan dan af en toe om de effecten te volgen. De zeugen moeten het streefgewicht van de fokkerij-organisatie behalen. Dat begint voor de eerste inseminatie van de opfokzeugen. Van der Hoek: “Op het oog kun je wel zien dat een dier te zwaar of te licht is, maar dan weet je nog niet zoveel. In de praktijk zagen we laatst bijvoorbeeld een verschil van 100 tot wel 170 kilo bij opfokzeugen een maand voor inseminatie.”

Vervolgens is het nodig om de zeugen te wegen als ze het kraamhok in gaan en er weer uit komen. Met een goed opgestelde weegbrug hoeft dat nauwelijks extra tijd te kosten”, stelt Van der Hoek. “Je kunt in 20 minuten 30 zeugen wegen en verplaatsen.”

Sleutelen aan voeding

De zeugenhouder zal om de gewenste gewichten te bereiken vooral aan de voeding tijdens de opfok en dracht moeten sleutelen. En in het kraamhok is er bijvoorbeeld een goed melkdrijvend voer nodig om de biggen goed te laten groeien zonder dat de zeugen te veel gewicht verliezen. “Het zal even wat tijd kosten en vragen om consequent werken”, zegt Van der Hoek. “Maar na een half jaar tot een jaar zie je de effecten. Biggen halen de 25 kilo speengewicht op 9 weken in plaats van 10 weken en vleesvarkens kunnen 950 tot 1000 gram groeien.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer