Mestverwerking+moet+doorontwikkelen
Nieuws
©

Mestverwerking moet doorontwikkelen

Het verwerken van mest tot hoogwaardige producten die passen in kringlooplandbouw is hét te bewandelen pad. Wel moet het goedkoper en is innovatie in verwerkingstechnieken en -technologieën noodzakelijk. Dat was de algemene conclusie tijdens het symposium Mestverwaarden in Heeswijk-Dinther.

De biogas- en mestverwerkingsinstallatie van coöperatie Duurzaam Landleven Bernheze (DLB) was 25 oktober de locatie waar  ruim 300 mensen aanwezig waren bij het symposium mestverwaarden. Een opkomst die de organisatie (Rabobank,  DLB en het Nederlands Centrum Mestverwaarding NCM) deugd deed. Tegelijkertijd protesteerden namelijk enkele tientallen kilometers verderop zo’n 2.000 boeren bij het provinciehuis van Den Bosch voor hun toekomstperspectief.
Varkenshouder en voorzitter van DLB Willy Gijsbers gaf aan trots te zijn op het resultaat van de jarenlange inspanningen van hun coöperatie met 27 veehouders. Een nette ‘kringloopinstallatie’ die 72.000 kuub mest met reststromen omzet in duurzame energie en mooie mestproducten om te verwaarden. “'Mest is het goud van de toekomst', was ooit onze slogan, maar het kost ontzettend veel tijd en geld. Eensgezind zijn en door blijven zetten na teleurstellingen heeft ons zover gebracht. Een krachtig front blijven is noodzakelijk, want de totaaloplossing om water te verwijderen, hebben we hier nog niet.”

Graanschuren nodig


Jan Roefs van NCM gaf aan dat mestverwaarding complex is. Landbouwhuisdieren zitten veelal in Delta’s en rond metropolen, waardoor mineralen aangevoerd moet worden en te veel mest op die plekken wordt geproduceerd. “Graanschuren in het buitenland schreeuwen om mineralen uit mest en daarom moeten we die terugbrengen”, stelt Roefs. “Voor het sluiten van de mineralenkringloop in het Nederland hebben we akkerbouwgebieden in het buitenland keihard nodig. En maken we hoogwaardige mestproducten zoals mestkorrels op maat, dan is zelfs de hele wereld de afzetmarkt.” Mest verwerken tot kwaliteitsproducten waar de markt om vraagt is de crux. “Naar verwachting is er in 2022 voldoende mestverwerking wat betreft kwantiteit, maar kwalitatief - om mest optimaal te kunnen verwaarden - nog niet”, stelt Rembert van Noort, projectleider team Bio-Economie bij ZLTO. Hij concludeert dat op basis van de Landelijke rapportage en inventarisatie export en verwerking dierlijke mest 2019. Dit rapport is opgesteld door experts in opdracht van de NCM.

Kans voor Nederland


Er is een evenwicht wat betreft de mineralenbalans op nationaal niveau, maar het verwijderen van water uit drijfmest of digestaat kost te veel geld. Nieuwe technieken en innovatieve technologieën zijn volgens Hans van den Boom van de Rabobank meer dan welkom. “Met meer dan 225.000 ton Nederlandse mestkorrels veroveren we momenteel 70 landen in de wereld. En die omzet groeit elk jaar zo’n 15 procent als je weet welke korrelsamenstelling in bepaalde markten nodig zijn. Dan is er de bereidheid om goed te betalen. Voor gerecycled fosfaat ontstaat mogelijk een premiummarkt en dat kan een kans zijn voor Nederland.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer