Tijd+voor+rekenwerk
Blog
©

Tijd voor rekenwerk

‘Halveer de veestapel.’ Ongeveer een maand geleden stond het op alle voorpagina’s, was het volop op de TV en stonden de nieuwssites er vol van. Gelukkig werden de zaken die als feiten door de parlementariër werden verkondigd, al snel door diverse media ontkracht. Ook het advies van de commissie Remkens vorige week geeft aan dat er minder vee moet komen.
Ik wil niet al te veel uitweiden over deze zaken, maar wil in deze blog iets belichten waar je zelden iets over hoort. Namelijk wat we als varkenshouderij de laatste jaren allemaal al hebben bereikt als het gaat om het terugdringen van de milieubelasting. We hebben grote stappen gezet met stalaanpassingen, luchtfiltering, aangepast voer, mestbewerking en noem maar op.
In de POV publicatie 'Factsheet Varkenshouderij' lees ik dat de ammoniakuitstoot met 80% is verminderd (periode 1995-2015), dat de uitstoot van fijnstof met 38% is gedaald (1995-2015) en dat de fosfaatuitstoot 43% lager is (1990-2016). Allemaal cijfers om trots op te zijn. Cijfers die ook echt iets bijdragen aan een betere leefomgeving.

Iedereen in de sector draagt bij aan deze vermindering van de uitstoot: Topigs Norsvin inclusief. Een recent cijfer is dat we in de afgelopen vijf jaar de genetische aanleg van de varkens zo hebben verbeterd, dat er voor de productie van één vleesvarken 20 kilo minder voer nodig is. Dit is gerekend over de hele productie van zeugenstal tot en met vleesvarkensstal.
Reken eens uit wat dat betekent voor een gesloten bedrijf met 500 zeugen dat 14.000 vleesvarkens per jaar produceert. In 2019 is vergeleken met 2014 maar liefst 280 ton voer per jaar minder nodig! Voor het gemak: dat is elke maand een vrachtwagen met 24 ton veevoer minder op het erf.
Dit geeft flinke verlaging van de uitstoot per geproduceerd varken. Denk aan C02-uitstoot, niet alleen op het erf maar ook in de fabriek en op de weg. Minder mestproductie en minder stikstofuitstoot. Om maar een paar effecten te noemen.
Dit is een van de dingen die Topigs Norsvin doet voor een milieuvriendelijkere en diervriendelijke varkenshouderij. Iets dat vanzelfsprekend is als coöperatie van en voor varkenshouders.
Elke ketenpartner draagt op een vergelijkbare manier zijn steentje bij aan verlaging van de uitstoot. Daar hoor je veel te weinig over en ik vraag me af of dat allemaal wel goed op het netvlies staat in Den Haag. Misschien iets om een keer het effect van alle maatregelen officieel uit te rekenen en aan onze politici te overhandigen.

Mark Tijssen
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer