Plaats+voor+duurzame+intensieve+voedselproductie
Nieuws
©

Plaats voor duurzame intensieve voedselproductie

Binnen Nederland blijft er ruimte voor een duurzame intensieve voedselproductie. Daarvoor moet Nederland wel opnieuw worden ingericht. Zodat het mogelijk is om kringlooplandbouw, klimaatplannen en herstel van biodiversiteit te realiseren. Dat zegt de nieuwe Wageningse hoogleraar Landgebruiksplanning Martha Bakker in een interview met Resource.

Volgens Bakker - die sinds 1 juni hoogleraar is in Wageningen - zullen er in de toekomst vaker functies gecombineerd moeten worden. Vroeger was de ruimte voor voedsel, industrie en open ruimte keurig ingedeeld. Er komen nu echter diverse functies bij, zoals waterberging en koolstofvastlegging. Door diensten te stapelen en het handiger in te delen, is volgens de hoogleraar ruimte te besparen.

Als voorbeeld noemt ze dat de intensieve veehouderij en natuurontwikkeling elkaar nog te vaak in de weg zitten. “Dat kan anders door handel in fosfaatrechten ruimtelijk te zoneren. Op die manier kun je de intensieve veehouderij in Nederland clusteren en daarnaast ruimte creëren voor gebieden met extensieve landbouw en natuur. Ik wil wel zo’n verkenning doen om de provincie Noord-Brabant te herstructureren.”

High tech agropark


Bakker denkt aan de inrichting van diervriendelijke hightech agroparken waar varkens en pluimvee, insectenboerderijen, viskwekerijen en tuinders elkaars reststromen benutten. “Ik denk dat er in Nederland plek is voor een duurzame intensieve voedselproductie met toekomstperspectief. We zouden het kunnen verkennen, gebaseerd op feiten en cijfers en gekoppeld aan draagvlak in het gebied en verdienmodellen voor de boeren.”

Lees hier het hele interview met Martha Bakker.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer