Bij+nul+depositie+weer+vergunning+mogelijk
Nieuws
©

Bij nul depositie weer vergunning mogelijk

Voor projecten die nul depositie veroorzaken of de depositie op een natuurgebied verminderen, is het verkrijgen van een vergunning weer mogelijk. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw - namens het kabinet - in een brief naar de Tweede Kamer. Belangrijke stap hierbij is de nieuwe Aerius Calculator.

Met de Aerius Calculator werd ten tijde van het Programma Aanpak Stikstof de uitstoot van stikstof en de depositie op natuurgebieden berekend. Door het afschieten van het PAS werd ook de Aerius Calculator buiten werking gezet. De Aerius Calculator is nu aangepast: de specifieke berekeningen die nodig waren voor het PAS zijn er uit gehaald. Daarnaast is de Calculator geactualiseerd.

Met de vernieuwde rekentool kan de stikstofdepositie van een nieuw project of uitbreidingsproject op een natuurgebied worden berekend. Met behulp van deze calculator kan dan voor activiteiten die de natuur niet raken weer een vergunning worden aangevraagd. Hoe het zit met projecten die wél een kleine depositie veroorzaken, wordt volgende week bekend.

5.000 projecten in problemen


Volgens de inventarisatie van de minister zijn er momenteel zo’n 2.000 projecten in de landbouw waar het verlenen van een vergunning niet mogelijk is doordat het PAS niet meer is toegestaan. Daarnaast zijn er zo’n 3.000 landbouwbedrijven die een PAS-melding hebben gedaan, waarbij er nu dus onzekerheid is over de vergunning. Voor een deel van deze projecten moet nu weer voortgang mogelijk zijn.

Salderen


Om een uitstoot op nul of zelfs onder nul te krijgen, komen er opties tot intern of extern salderen. Over de voorwaarden wordt momenteel onderhandeld. Volgende week wordt bekend welke voorwaarden hierbij gelden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer