Tevreden+personeel%3A+meer+biggen+spenen
Nieuws
©

Tevreden personeel: meer biggen spenen

Medewerkers die tevreden zijn over hun werk en rol op het bedrijf zorgen voor meer gespeende biggen. Die tevredenheid is belangrijker voor de bedrijfsprestaties dan andere factoren als leeftijd, ervaring of zelfs hun beloning. Dat blijkt uit een studie in de Verenigde Staten.

Het onderzoek is uitgevoerd op een groot aantal zeugenbedrijven die samen vijf procent van de zeugenstapel in de VS vertegenwoordigen. Aan het onderzoek namen medewerkers deel die betrokken zijn bij de werkzaamheden in de kraamstal en inseminatiestal, de bedrijfsleiders en managers.
Het meest opmerkelijke resultaat van de studie is dus dat de tevredenheid van de medewerkers, bedrijfsleiders en managers over hun werkzaamheden en rol binnen de onderneming het belangrijkste criterium is voor het behalen van goede productieresultaten. Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar is dan het hoogste. Tevredenheid is een belangrijkere factor dan de leeftijd, ervaring en salaris.

Medewerkers behouden


Met name bij de bedrijfsleiders werd niet verwacht dat tevredenheid zo hoog zou scoren. Bij de onderzoekers was het idee dat ervaring een grotere rol zou spelen bij het behalen van goede productieresultaten. Daarnaast bleek dat bedrijfsleiders het arbeidscontract van tevreden medewerkers gemakkelijker verlengen.
Zorgen voor tevreden medewerkers is ook in de Verenigde Staten van belang. Uit het onderzoek bleek namelijk ook dat de meeste bedrijven niet volledig waren bemand. Door te zorgen voor tevreden medewerkers snijdt het mes dus aan twee kanten: de prestaties nemen toe en het bedrijf houdt het personeelsbestand beter op peil.

Lees meer over het onderzoek.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer