Hitte+en+stress
Blog
©

Hitte en stress

"3.30 uur. De dag start vroeg vandaag. We hebben slecht geslapen doordat de buitentemperatuur vannacht weinig is gedaald. In huis is het bijna 30 graden Celsius gebleven. Gisteren een dag met een buitentemperatuur van 40 graden en vandaag gaat dat weer gebeuren. Het zijn zware dagen voor de dieren en voor onszelf. We zijn dan ook erg benieuwd hoe de varkens de nacht zijn doorgekomen. Het is maar goed dat we nu niet op vakantie zijn, zeggen we tegen elkaar. We doen onze luchtige werkkleding aan en starten de werkdag. We beginnen met een snelle kijkronde door de stallen. Hieruit blijkt meteen dat veel dieren het zwaar hebben. Ze hebben zichtbaar veel last van de warmte. Vooral bij de zeugen in de kraamstal vinden wij het moeilijk. We overleggen wat te doen. Hoeveel voer geven we de dieren vandaag? Moeten we extra deuren en ramen open zetten? Je stelt jezelf wel 100 vragen want je wilt het beste voor je dieren. Het voelt niet goed om sommige varkens te zien vechten tegen deze extreme warmte. Rustig blijven en niet te veel doen, is het algemene advies. Maar het voelt enorm onrustig en je staat soms onmachtig. Zeker als je alles hebt gedaan en het bij bepaalde dieren niets helpt. Helaas is een zeug in de kraamstal overleden. Dit dier moet de stal uit, dus haal je de kar waar het dier op moeten komen te liggen. Het zweet loopt van alle kanten van je lijf. 250 kilo verplaatsen is sowieso geen gemakkelijke klus, maar met deze extreme warmte is het topsport. Maar er wordt niet geklaagd. Je baalt meer doordat je deze moeder niet hebt kunnen helpen."

Bovenstaande relaas is opgeschreven na een gesprek met een varkenshoudersgezin één week na die tropische piekdagen. De hitte heeft veel impact gehad op de dieren, maar net zoveel op de varkenshouders, hun gezinnen en medewerkers. Het heeft veel stress veroorzaakt en waarschijnlijk was het daarom een week later nog steeds hét gespreksonderwerp.
Maar hoe ben jij en het bedrijf deze extreme warmteperiode doorgekomen? Wat heb je gedaan en wat zou je de volgende keer anders kunnen doen? Welke mogelijkheden kun je nog benutten?
Naar mijn idee is er bij veel ondernemers de bereidheid om te investeren in extra maatregelen om extreme warmte aan te pakken en het aangenamer en dragelijker te maken voor hun dieren. Ze willen namelijk alles doen om het hun varkens naar de ‘zin’ te maken. Want als hun dieren het goed hebben, is er bij henzelf ook minder hittestress.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer