Voedsel+als+politiek+speerpunt
Nieuws
©

Voedsel als politiek speerpunt

De politieke arena gaat er na 15 maart 2021 wat kleurrijker uitzien als het aan BoerBurgerBeweging ligt. Deze beweging stoomt zich klaar om bij de volgende landelijke verkiezingen enkele zetels in de Tweede Kamer in de wacht te slepen. In de Haagse politiek wil de nieuwbakken partij zich focussen op onderwerpen over voedsel en voedselproductie.

Rond de 50.000 Nederlandse boeren en tuinders zijn dagelijks in de weer om gezonde, veilige en duurzame kwaliteitsproducten te produceren. Zorgvuldig en met respect voor grond, gewassen én dieren. Consumenten in eigen land, de EU en elders in de wereld profiteren daarvan. Dat uit zich in de exportwaarde van de agrarische sector en het belang voor de nationale economie.

In contact met burgers


In schril contrast met de waardering in het buitenland, staat de agrarische sector in Nederland regelmatig in het beklaagdenbankje. Volgens BoerBurgerBeweging veelal onterecht. Onderbouwing van kritiek rammelt vaak of is op tendentieuze berichtgeving gebaseerd. Boeren en tuinders in Nederland zijn goed in hun vak, maar slagen er niet goed in dit onder woorden te brengen, duidelijk te vertellen of zich voldoende met burgers te verbinden. Met #BoerBurgerBeweging wil de partij in oprichting op een vernieuwende wijze het contact met burgers herstellen. Wederzijds begrip kweken en de verbinding tussen het buitengebied en de burger versterken.

B's 

Op de website van de partij worden meer #BoerBurger-thema’s aangehaald. De B's van Boer en Burger benut het initiatief ten volle. Naast Beweging zijn dat verder ook Beleving, Boek, Begrip en Bijeenkomsten. Zo wordt bij #BoerBurgerBeleving aangehaald dat het boerenleven een ‘way of life’ is die wordt gekenmerkt door vrijheid, liefde voor de natuur en alles wat groeit en bloeit. Dat is dé intrinsieke motivatie voor boeren, boerinnen en tuinders om met passie hun vak uit te oefenen. Om als beweging onvrede te uiten over voedselaangelegenheden, kunnen acties in gang worden gezet met bijvoorbeeld het plakken van #BoerBurgerBezwaar-stickers om bijvoorbeeld misstanden in de supermarkt aan de orde te stellen.

Begrip kweken


Maar ook probeert de partij onder #BoerBurgerBegrip burgers meer uitleg te geven over vaktaal dat in de boeren- en tuinderswereld wordt gebruikt. Om goed met elkaar te kunnen communiceren, dien je eerst dezelfde taal te spreken. Een begrippenlijst met onder meer uitleg over antibiotica, beren, couperen enzovoorts, is daarom op de site te vinden. En vindt een belangstellende sitebezoeker een specifieke vakterm niet terug in de lijst, dan kan hij dat meteen doorgeven. Zo zal de begrippenlijst groeien en komt er steeds meer verbinding tot stand.


De beweging zoekt ook bondgenoten die de boerburger-partij in een stroomversnelling willen brengen en bij willen dragen. Want om als nieuwe partij de politieke arena te betreden, vergt geld, tijd en doorzettingsvermogen. Ook zoekt het initiatief van Caroline van der Plas en ReMarkAble communicatie de samenwerking met agrarische belangenorganisaties. Als het lukt om Tweede Kamerzetels te bemachtigen, kan BoerBurgerBeweging bijvoorbeeld direct invloed uitoefenen op wet- en regelgeving.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer