Regiezitting+64+dierextremisten+Boxtel
Nieuws
©

Regiezitting 64 dierextremisten Boxtel

Bij de Rechtbank Oost-Brabant in het Paleis van Justitie in ’s-Hertogenbosch start de rechtszaak tegen 64 verdachten op 27 augustus met een regiezitting. Het gaat om dierextremisten die op 13 mei een varkenshouderij in Boxtel hebben bezet. Inhoudelijk wordt het pas in november behandeld. Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland noemt de verdachten ‘een soort beroepsextremisten’.

De stalbezetting in Boxtel heeft volgens Calon een enorme impact op de varkenshouderij en andere dierlijke sectoren gehad. “Het is ontzettend beangstigend dat je zomaar in je eigen huis of stal oog in oog kan komen te staan met een grote groep van dit soort beroepsextremisten. Boeren moeten erop kunnen vertrouwen dat ze veilig zijn op hun eigen erf.”

Hard optreden


LTO Nederland waarschuwt al langere tijd voor het gevaar van dierextremisme voor mens, dier en maatschappij. De organisatie pleit er bij de overheid onder meer voor dat het monitoren, screenen en onderzoeken van extremistische groeperingen prioriteit krijgt. Bovendien vindt ook LTO dat er er hard tegen illegale acties moet worden opgetreden. “Het mag niet worden getolereerd dat dierextremisten het ‘recht’ in eigen handen nemen.”

Samenwerking


LTO Nederland en de POV hebben afspraken gemaakt met de Nationale Politie om dierextremisme beter in kaart te brengen. Zo kunnen boeren worden begeleid bij het doen van aangifte en is er een speciale registratiecode ingesteld. Op deze manier krijgt een politie-eenheid voor terrorisme en extremisme beter zicht op de problematiek. Na de stalbezetting in Boxtel zijn afspraken gemaakt over contactpunten, samenwerking en informatie-uitwisseling tussen ministeries, politie, OM, LTO Nederland en de POV. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid werkt aan een operationeel handelingskader dat de lokale driehoek (burgermeester, politie, OM) handvatten biedt bij dierextremisme. Ook geeft dat ministerie informatie voor veehouders over preventie en hoe te handelen bij een bezetting. LTO Nederland meldt dat de POV eveneens hierbij is betrokken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer