Verbeterpunten+in+nieuw+contract+KDS
Nieuws
©

Verbeterpunten in nieuw contract KDS

De Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) blijft de keuringen van varkens en ander roodvlees op de slachterijen uitvoeren. Wel gaat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verbeterpunten in het nieuwe contract tussen NVWA en KDS opnemen. Die verbeterpunten noemt de minister nog niet concreet. Ze betreffen waarschijnlijk onder andere het voorkomen van discussies rondom de onafhankelijkheid van de keuring.

De discussies rondom de onafhankelijkheid van de keuring komen uitgebreid aan bod in een rapport over de KDS dat eind vorig jaar al gereed kwam. ABDTOPConsult heeft in dat rapport vijf scenario’s voor de KDS op een rij gezet.
Een van de belangrijke aandachtspunten in dit rapport zijn de discussies die er zijn over het al dan niet onafhankelijk zijn van de KDV. Het consultancy bureau vindt dit zo belangrijk dat ze er een apart hoofdstuk aan wijden.

Ingewikkelde opzet


Hieruit blijkt dat de huidige opzet nogal ingewikkeld is. Bij KDS werken alleen zogeheten officiële assistenten. Die voeren het keuren van de karkassen na het slachten uit. Dat gebeurt onder toezicht van NVWA-dierenartsen. Het management van KDS ligt niet bij dit bedrijf zelf maar bij een onderdeel van het keuringsinstituut Kiwa. Daarnaast zorgt Kiwa via Kiwa CBS ook voor het beoordelen van de karkassen op basis waarvan de varkenshouders hun uitbetaling krijgen.
De officiële assistenten van KDS voeren daarbij ook nog andere taken uit, zoal de bemonstering van karkassen en berengeurdetectie. De assistenten moeten daartoe niet herkenbaar zijn als KDS-medewerker, wat onder andere gebeurt door het wisselen van kleding.

Realistische verbeterpunten


De minister geeft in haar reactie op de motie van Kamerleden Jaco Geurts, Tjeed de Groot en Helma Lodders aan dat ze gaat werken aan de verbeterpunten uit het rapport. Alle verbeterpunten zijn volgens Schouten namelijk in meer of mindere mate realiseerbaar via vernieuwing en aanscherping van het huidige contract met KDS. Mocht blijken dat dit niet leidt tot het gewenste eindresultaat, dan zal ze verdere stappen ondernemen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer