%E2%80%98Verkeerde%E2%80%99+inspecteurs+op+pad
Nieuws
©

‘Verkeerde’ inspecteurs op pad

Het Duitse QS kwaliteitssysteem waarschuwt varkenshouders voor dierenrechtenactivisten die erop uit zijn hun bedrijven binnen te komen. De activisten kunnen zich voordoen als QS-inspecteur om op die manier toegang te krijgen tot de stallen.

Dierenrechtenactivisme verplaatst zich naar het boerenerf, constateert QS, de Duitse evenknie van het Nederlandse IKB-systeem. Op sluwe wijze proberen activisten de stallen met vee binnen te komen om beelden te maken. Zo zijn er gevallen bekend van mensen die zich voordoen als controleur van het kwaliteitsborgingssysteem QS. Op die manier proberen ze toegang te krijgen tot de stallen met bijvoorbeeld varkens.

Binnen het QS-systeem worden sinds juli van dit jaar voor het eerst alle willekeurige audits volledig onaangekondigd uitgevoerd. Ofwel: de QS-deelnemende locaties worden gecontroleerd zonder voorafgaand contact op te nemen.
Daarom adviseert QS varkenshouders om elke inspecteur die het boerenerf betreedt te vragen om hun legitimatiebewijs of andere ertoe doende papieren te tonen. Gekwalificeerde controleurs van het kwaliteitssysteem zullen die paperassen zonder aarzelen overleggen. Wil iemand dat niet doen of kan hij dat niet, weiger dan om mee te werken en laat die persoon absoluut niet toe in de verblijven met dieren. Maar neem ook contact op met de certificeringsinstantie om die op de hoogte te stellen van het op pad zijn van ‘verkeerde’ inspecteurs, meldt de Duitse site Top Agrar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer