Vakantie+bron+van+besmettingen+varkenspest
Nieuws
©

Vakantie bron van besmettingen varkenspest

De vakantieperiode lijkt aanleiding tot de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. In de landen in het oosten van Europa verspreidt de besmettelijke ziekte zich flink. Vooral naar backyard bedrijven maar ook naar commerciële varkenshouderijen. De campagne van ZLTO om toeristen en seizoenswerkers te waarschuwen, lijkt dan ook op zijn plaats.

Volgens ZLTO-woordvoerder Mark de Jong kan de piek van toeristen en seizoenswerkers uit Oost-Europa zorgen voor een groter risico op verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. “Vanwege de oogst van vollegrondsgroenten en fruit worden veel seizoenswerkers uit Oost-Europa verwacht.”
De ZLTO-afdelingen hebben flyers en posters beschikbaar voor hun leden. Deze waarschuwen voor de gevaren van de insleep van de virusziekte. Leden kunnen deze materialen verspreiden op rustpunten, campings, hotels en bij huisvesting voor seizoenswerkers, parkeerplaatsen en tankstations. Voor varkenshouders blijft het heel belangrijk hun medewerkers te wijzen op de risico’s van insleep via etenswaren.

Besmettingen in Polen


In Polen zijn de afgelopen weken flink wat bedrijven besmet verklaard met Afrikaanse varkenspest. De OIE meldt in het laatste bericht van 6 augustus een besmetting op in totaal zes kleine bedrijven en drie grote varkensbedrijven. Het grootste bedrijf had 9.435 varkens. Op 23 juli maakte de OIE melding van acht besmettingen, waaronder een groot bedrijf met 3.347 varkens.
In de andere landen in het oosten zijn er deze vakantieperiode ook veel besmettingen, waarbij Servië als nieuw land is getroffen door de Afrikaanse varkenspest. De discutabele eer voor het grootste aantal besmettingen gaat daarbij uit naar Roemenië dat in een week al 135 besmettingen bij de OIE heeft gemeld. In Bulgarije zorgt de ziekte voor grote problemen.

Rust in België


Gelukkig lijkt het in België wel de goede kant op te gaan. Daar is nu al bijna een maand lang geen besmet wild zwijn gevonden. De laatste melding dateert van 16 juli.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer