Ruzie+vanwege+introductie+varkenspest
Nieuws
©

Ruzie vanwege introductie varkenspest

Tussen de buurstaten Bulgarije en Roemenië is een diplomatieke ruzie ontstaan over de Afrikaanse varkenspest, meldt Euronews. Volgens de Bulgaren hebben Roemeense toeristen - die dagelijks in groten getale de grens oversteken - etensresten achtergelaten en op die manier het voor varkens besmettelijke virus in het land geïntroduceerd. Roemenië wijst die beschuldigingen van de hand.

In Bulgarije begonnen de uitbraken van Afrikaanse varkenspest op 3 juli. De eerste meldingen betroffen backyard bedrijven en wilde zwijnen en daar bleef het bij tot 19 juli. Toen werd er volgens de gegevens van de OIE een besmetting op een commercieel bedrijf met bijna 18.000 varkens gevonden. Daarna volgden nog een aantal commerciële bedrijven waardoor er inmiddels bijna 130.000 varkens zijn geruimd. Dat is bijna een kwart van de totale varkensstapel. Het land vreest daarom voor het voortbestaan van de varkenssector.

Veel uitbraken Roemenië


Roemenië kampt in tussentijd met veel uitbraken van de Afrikaanse varkenspest. De officiele meldingen bij de OIE komen in de afgelopen weken al tot 177 uitbraken, vooral op backyard bedrijven. Een flink deel van die uitbraken is in het grensgebied met Bulgarije gevonden. In datzelfde grensgebied zijn de meeste uitbraken in Bulgarije opgemerkt.
Bulgarije vindt dat Roemenië onvoldoende maatregelen neemt om de Afrikaanse varkenspest in te dammen. Ook commerciële varkensbedrijven in Roemenië zelf zijn die mening toegedaan. De OIE vindt dat niet alleen Roemenië maar ook Bulgarije meer maatregelen moet nemen om de Afrikaanse varkenspest in te dammen. De kleine varkenshouders in beide landen hebben moeite met het ruimen van hun varkens als die nog gezond (b)lijken te zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer