Uitleg+vergroot+acceptatie+niet
Nieuws
©

Uitleg vergroot acceptatie niet

Hoe goed je ook de voor- en nadelen uitlegt van een kraambox of van buitenuitloop, het zal consumenten niet beïnvloeden wat betreft acceptatie van een houderijsysteem. Dat blijkt uit een verkennend consumentenonderzoek in Duitsland.

In Duitsland is er –net als in Nederland- een voortdurend publiek debat over productiesystemen in de veehouderij en met name die van varkens. De leefomstandigheden, ruimte voor elk dier, buitenloop en strooisel zijn maatschappelijke kwesties. Consumenten zijn daarentegen zeer prijsgevoelig, eisen voedselveiligheid en producten van een hoge kwaliteit.
Onderzoekers van de Universiteit van Göttingen wilden weten hoe mensen reageren en omgaan met duurzaamheidsafwegingen in conventionele varkenshouderijsystemen. Het gebruik van kraamhokken voor zeugen en buitentoegang voor slachtvarkens werden als onderzoeksobjecten genomen. Eerst werden tien kwalitatieve diepte-interviews met Duitse burgers afgenomen. Daarna volgde een online-enquête met bijna 1.300 Duitsers. Daarbij zijn realistische praktijkbeelden van kraamhokken en buitenuitloop gebruikt. Toelichtende teksten werden opgesteld in samenwerking met boeren- en dierenbeschermingsorganisaties. Zo werd weloverwogen informatie verschaft om de testpersonen de juiste afwegingen te laten maken. De consumenten zijn op vier karaktertypen ingedeeld (onzeker, vage beleidsmakers, dierenwelzijnsondersteuners en dieren- en milieubeschermers).
De verkennende multimethode-aanpak toonde aan dat de gegeven informatie over het kraamhok niet tot meer acceptatie heeft geleid. Ook de gepresenteerde negatieve aspecten van buitenuitloop veranderden het positieve imago ervan niet. Deze resultaten kunnen volgens de onderzoekers nuttig zijn voor beleidsmakers en alle actoren in de toeleveringsketen van varkensvlees.
Het onderzoek is in juni gepubliceerd in Livestock Science.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer