Frievar%2Dvarkensketen+transparant+met+blockchain
Nieuws
©

Frievar-varkensketen transparant met blockchain

Inzicht krijgen in alle gegevens van de varkens, vanaf de geboorte van de biggen, de voeding, verzorging, gezondheid tot en met de slachterij kan goed via een zogeheten blokchain. De keten is hiermee transparant en betrouwbaar te maken, toont het pilotproject blockchain van de Frievar-varkensketen aan. Samen met de partners en afnemers van het varkensvlees gaat Frievar nu kijken hoe de blockchain kan worden ingevoerd.

In het pilotproject werkten de varkenshouders samen met ForFarmers als voerleverancier, Topigs Norsvin voor de genetica, De Varkenspraktijk op gezondheidsgebied, MS Schippers op het onderdeel hygiëne en biosecurity, de transporteur JRbiggentransport en de slachterijen. Bij een blockchain sturen de verschillende ketenpartijen al hun info naar een platform. Dat is in dit geval ontwikkeld door agri-tech-bedrijf AgOS. Via het platform wordt de informatie opgeslagen op meerdere data-servers. Na invoer kan die informatie niet meer worden gewijzigd waardoor er een hoge mate van betrouwbaarheid is.

Per afdeling alles vastleggen


“Doel van het pilotproject was daarbij om van iedere afdeling varkens de gegevens exact vast te leggen”, zegt John Lorist van Frievar. “Dus dat betekent van welk bedrijf en welke zeugen de biggen komen en welk voer ze hebben gegeten. Dat was nog niet zo eenvoudig. Je moet dan precies vastleggen uit welke silo het voer komt en welk voer er telkens in die silo is gelost. Dat is dus wel allemaal gelukt in dit project.”

Niet alleen de herkomst van de biggen en de voeding zijn vastgelegd, maar ook alle andere gegevens rondom de productie. Dat betekent bijvoorbeeld ook de klimaatcontrole, de controle van het drinkwater en de controles en eventueel behandelingen door de dierenarts. Bij het afleveren van de varkens werd de transportduur vastgelegd, net zoals bijvoorbeeld de wachttijd op de slachterij.

Inzicht in hele proces


Door het vastleggen van al deze gegevens krijgen de varkenshouders en ketenpartners veel inzicht in het hele productieproces. Lorist: “De varkenshouder en voeradviseur kunnen zien wat het effect is van een voeraanpassing op de resultaten. En de dierenarts en varkenshouder krijgt beter inzicht in de effecten van de gezondheidsstatus op de prestaties. Verder kunnen we zien of iedereen zich aan de voorschriften houdt van bijvoorbeeld de klimaat- en watercontroles.”

Digitaal vleespaspoort


De Frievar-varkenshouders gaan nu samen met de ketenpartijen en de afnemers kijken hoe het pilotproject een vervolg krijgt. “De partijen als voerleverancier, dierenarts en dergelijke moeten aangeven welke informatie ze belangrijk vinden. Die informatie kunnen ze dan via de blockchain inzien. Ook van de afnemers van het Frievar-varkensvlees willen we weten welke informatie vanuit de productie ze belangrijk vinden. Die informatie kun je dan met een digitaal vleespaspoort meesturen naar de consument.”

De Frievar-varkensvleesketen is een volledig gesloten productieketen voor varkensvlees. Jaarlijks leveren de varkenshouders 100.000 vleesvarkens die onder de naam Friberne en Gaasterlands kruidenvarken in de schappen liggen bij een groot aantal slagers, de Horecagroothandel en Out of Home.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer